Sök

Polisen i Halland förberedd inför midsommar

En polisbil vid blommor

Polisen kommer att arbeta förbyggande och med fokus på synlig polisnärvaro för att minska risken för brott eller allvarliga ordningsstörningar, bland annat genom nykterhets- och fordonskontroller.

Polisen i Halland förbereder sig inför en av sommarens mest intensiva helger. Midsommar betyder fest och många besökare i våra kuststäder. Polisens fokus är att förebygga brott och minska ordningsstörningar.

Midsommar är en intensiv helg för polisen i Halland. Gustav Rosén Zetterberg som är lokalpolisområdeschef i Halmstad leder den polisområdesgemensamma insatsen under helgen.

– Vårt fokus under midsommarhelgen är att förebygga brott och därför kommer vi bland annat att göra tidiga och aktiva ingripanden vid ordningsstörningar. Många reser denna helg och för att öka trafiksäkerheten och upptäcka påverkade förare kommer vi också att ha extra koll på trafiken, säger han.

Kör nykter och håll hastigheten

För att hantera midsommarhelgen och finnas på de platser i Halland där extra många människor samlas under midsommar har polisen delat insatsen med två insatschefer med ansvar för varsitt område.

– Vi kommer att finnas där midsommarfirarna finns. Till stor del är midsommar en trafikhelg och därför kommer vi att ha stort fokus på trafiken med flera kontroller. Om du ska ut på vägarna i helgen är det tre saker du framför allt ska tänka på; att hålla hastigheten, köra nykter och inte stressa. Vårt mål att en lugn och trygg helg för alla, säger Evelina Fält som är polisens insatschef i de norra delarna av Halland.

Tidiga ingripanden

I Hallands kommuner är det enligt lokala ordningsföreskrift förbjudet att dricka alkohol på vissa platser. Poliserna har möjlighet att direktförverka alkohol. Det innebär att alkoholen hälls ut på plats.

– Målet är att förebygga våld och skadegörelsebrott. Därför kommer vi att ingripa mot allt för berusade personer tidigt eftersom vi vet att de är överrepresenterade som brottsoffer och gärningspersoner. Om ungdomar under 18 år bär på alkohol, är påverkade eller tillsammans med någon som är påverkad kontaktar vi föräldrar eller vårdnadshavare och ber dem hämta sitt minderåriga barn, säger Joachim Rolf som är polisens insatschef för de södra delarna i Halland.

Polisen samarbetar med andra aktörer

Polisens planering inför midsommar startade tidigt i våras med samtal och samverkan med interna och externa aktörer. För att skapa trygghet och förebygga brott samarbetar polisen med ett stort antal externa aktörer som till exempel kommuner, ordningsvakter, campingar, ideella organisationer och näringsidkare.

– Det viktigaste för oss är att inga allvarliga våldsbrott, trafikolyckor eller ordningsstörningar sker i Halland och därför är samverkan med externa parter viktig. Men vi är också tacksamma för tips från allmänheten. Du kan prata med oss när du ser oss eller ringa oss på 114 14. Allmänhetens ögon är otroligt viktiga för oss, särskilt en helg som denna när det är mycket människor ute, säger Gustav Rosén Zetterberg.