Sök

18-åring åtalas för mord i Marks kommun

En 18-årig man åtalas i dag för mord och grov våldtäkt på en 17-årig flicka i Marks kommun i mars i år. Han åtalas även för grovt vapenbrott. Åklagare och polis är tillgängliga för media.

Den 14 mars anmäldes den 17-åriga flickan försvunnen. Efter en intensiv sökinsats påträffades hon död i ån Viskan vid ett skogsområde i Skene den 18 mars.

– Vi menar att flickan berövats livet genom att den misstänkte har utövat kraftigt våld mot flickans huvud, hals och kropp. Utredningen visar att flickan avled samma dag som hon anmäldes försvunnen, säger Nina Friman Björk, senior åklagare och förundersökningsledare i ärendet.

Den åtalade mannen har varit frihetsberövad sedan den 18 mars. Han förnekar brott. De två personer som tidigare var frihetsberövade är avförda från utredningen och inte längre misstänkta.

Från att en särskild händelsen inleddes arbetade polisen fokuserat med försvinnandet och därefter med utredningen.

– Vi var en otroligt stor personalstyrka från ett flertal olika funktioner som snabbt sattes in i ärendet. Vi hade även mycket god hjälp i arbetet av flera andra myndigheter, säger Stina Frenning, gruppchef Grova brott i polisområde Älvsborg och initial utredningsledare.

Emma Jutemar var med i arbetet från början och tog senare över som utredningsledare.

– Det har varit ett fall som berört många och där unga människor varit inblandade. Det har gjort att många hänsyn har behövts tas under utredningen, säger hon.

Ett stort material kunde snabbt inhämtas som var till stor hjälp i arbetet framåt. Det finns omfattande teknisk bevisning och händelsen har kunnat kartläggas med hjälp av bland annat positioneringar och annan telefontrafik.

– Det hjälpte oss också att utesluta alternativa gärningspersoner, säger Emma Jutemar.

En genomlysning av polisens arbete de första dagarna efter att den 17-åringa flickan anmäldes försvunnen har gjorts och kommer redovisas separat vid ett senare tillfälle.

Målnummer i Borås tingsrätt: B 1083-24.

Rättegången startar den 10 september och fortsätter sedan den 16, 17 och 18 september.

Kontakt
Åklagarna samt Emma Jutemar är tillgängliga i dag, torsdag, klockan 10-12. Stina Frenning klockan 13-14. Åklagarna har inte möjlighet att vara tillgängliga för media under förhandlingsdagarna.
Nina Friman Björk, senior åklagare och förundersökningsledare, 010-562 61 25
Annacatrin Olsson, kammaråklagare, 010-562 51 17
Emma Jutemar, utredningsledare, 010-565 80 86
Stina Frenning, gruppchef Grova brott Älvsborg och initial utredningsledare, 010-565 81 43