Polisområde Skaraborg samarbetar för att hantera avvikande ungdomar
Polisområde Skaraborg intensifierar samarbetet med kommunerna och socialtjänsten för att bättre kunna hantera ungdomar som avviker från HVB-hem och SiS-hem – en snabbt växande utmaning.
Upp emot 90 procent av den grova brottsligheten begås av ungdomar som är avvikna från institutioner som HVB- och SIS-hem, där de ofta är involverade i skjutningar, sprängningar och andra allvarliga brott. Brottsligheten rekryteras främst genom sociala medier, där ungdomarna lockas av en glamorös bild av ett kriminellt liv.
Marlene Andersson Wikman och Matthias Johansson som arbetar på polisens driftcenter i polisområde Skaraborg, betonar vikten av ett tätt och snabbt samarbete mellan polis, kommuner i stort och socialtjänsterna särskilt för att snabbt kunna agera vid avvikelser.
– Vi ser en dyster verklighet där ungdomar ofta faller mellan stolarna. För att vända utvecklingen måste vi alla samarbeta på ett effektivt sätt och snabbt agera när någon avviker, säger Marlene Andersson Wikman.
Matthias Johansson framhåller att samverkan med kommuner är extra viktig för att kunna fånga upp ungdomarna i rätt tid, särskilt då avvikelser ofta sker på kvällar och helger. Att kommunerna och polisen kan arbeta tätt ihop, med tydliga och snabba beslutsvägar, kan göra skillnaden mellan att stoppa en ung gärningsperson innan brottsligheten eskalerar eller att se våldet fortsätta sprida sig.
Rekryteringen till brottsligheten sker ofta via plattformar som TikTok, Snapchat och Instagram, där brottslighet och våld glamoriseras. Enligt Julia Lord, expert på it-brott vid polisregion Väst, innebär detta att ungdomar snabbt kan få uppdrag att utföra brott – men sällan får den ersättning de lovats.
För att vända utvecklingen och stoppa den grova brottsligheten arbetar polisen nu med förbättrade rutiner, snabbare beslutsvägar och tätare samverkan. Viktiga insatser för att motverka våldsutvecklingen inkluderar:
- Stärkt samverkan mellan polis och kommuner
- Snabbare beslutsvägar för att sätta in åtgärder direkt
- Aktivt arbete vid avvikelser och förbättrat nätverkande mellan HVB- och SiS-hem
- Översyn av sekretessbrytande bestämmelser för att underlätta samarbetet
– För att vända den här utvecklingen och stoppa våldsbrottsligheten måste hela samhället hjälpas åt. Det handlar om att skydda våra ungdomar och bryta den onda cirkeln av våld, säger Marlene Andersson Wikman.