Resultat från trygghetsmätningen 2024
Resultatet av höstens trygghetsmätning i Fyrbodal har sammanställts och den upplevda tryggheten har ökat i alla tre lokalpolisområdena.
I polisområde Fyrbodal genomfördes det under hösten 2024 en trygghetsmätning för att mäta medborgarnas upplevelse och uppfattning av trygghet. 7200 enkäter skickades då slumpmässigt ut till invånare i 17 kommuner.
– Den här trygghetsmätningen är en del av lägesbilden och tillsammans med annan statistik, bland annat antal anmälda brott, hjälper den oss att finna gemensamma nämnare och fokusområden berättar Victor Prästbacka som är brottsförebyggande samordnare i polisområde Fyrbodal.
Den upplevda tryggheten har ökat
För två år sedan genomfördes en liknande trygghetsmätning i Fyrbodal och den mätningen har nu legat till grund för att kunna utläsa förändringar som skett.
De områden med störst förändringar är Kronogården, Lextorp och Sylte i Trollhättan, Hasselbacken i Stenungsund samt Lysekil, där medborgarna upplever det tryggare nu än i förra mätningen.
Tydliga mål och konkreta åtgärder
– Gemensamt för dessa kommuner är att man har fokuserat på de synliga problemen och arbetat strukturerat med dessa. Det är inte bara polisen utan det är många aktörer som bidragit, säger Victor Prästbacka.
Den upplevda tryggheten har ökat generellt i Trollhättan och gäller främst problem kopplade till utemiljön, såsom skadegörelse och ordningsstörningar samt missbruksproblem. Men om man exempelvis jämför utfallet hos kvinnor och män så är den upplevda tryggheten fortfarande lägre hos kvinnor, framförallt hos yngre kvinnor.
– Tillsammans med kommunerna kommer vi nu göra en analys av trygghetsmätningen och lägga upp en konkret åtgärdsplan. Vi vill ha en förankrad verksamhet som ger resultat, säger Johan Lindén, kommunpolis i Trollhättan och Lilla Edet
I västra Fyrbodal har den upplevda tryggheten ökat i hälften av kommunerna och minskat i hälften. I södra Fyrbodal har den upplevda tryggheten ökat i Stenungsund och Tjörn medan den på Orust ligger kvar på ungefär samma nivå.
– Det är inte bara den upplevda tryggheten som ökat. Utsattheten har också gått ner. Antalet anmälda stölder och våldsbrott i Fyrbodal har minskat sedan 2022 och det stämmer överens med trygghetsmätningens resultat, menar Victor Prästbacka.