Sök Mina sidor

Ett bedrägeri var femte timme – så skyddar du dig

De senaste dagarna har flera personer i Västsverige utsatts för bedragare som försöker lura till sig värdeföremål och kontanter. Ett tiotal anmälda fall av fysisk vishing innebär att bedragarna i snitt slog till ungefär var femte timme.

Polisen i region Väst kraftsamlar mot bedrägerier. För närvarande är tio personer häktade för inblandning i olika fall av fysisk vishing, det vill säga bedrägerifall där de misstänkta under falska förespeglingar besökt brottsoffer i hemmen.

Samtidigt upprättar polisen nya brottsanmälningar. De senaste dagarna har 13 fall av fysisk vishing anmälts i region Väst, varav 9 försöksbrott och 4 fullbordade brott. Brottsoffren är främst äldre personer. Därutöver har flera fall av telefonbedrägerier anmälts där bedragarna bland annat fått tillgång till brottsoffrens bankkonton.

Daniel Nordahl, gruppchef vid bedrägerisektionen i region Väst, uppmanar alla att hjälpa till och sprida brottsförebyggande information så att fler kan skydda sig mot förslagna bedragare och deras hänsynslösa metoder.

– Bedragarna förekommer i olika kluster och använder sig av skilda tillvägagångssätt. Ibland utger de sig för att vara poliser eller representanter för banker eller kommuner. De skapar osäkerhet och stressiga situationer. Det bästa rådet är att stänga dörren eller lägga på luren om man är det minsta osäker.

Daniel Nordahl uppmanar alla att vara mer vaksamma mot både telefonbedragare och mot dem som gör hembesök:

– Släpp inte in någon i hemmet om det handlar om ett spontant besök av någon du inte känner och som inte är bokat i förväg. Det är aldrig så bråttom att du inte hinner göra en extra kontroll.

Polisen fortsätter nu insatserna mot bedragare i Västsverige, samtidigt som information sprids för att förebygga nya brott. Överhuvudtaget behöver fler hjälpas åt att förebygga bedrägeribrotten som en del av ett samhällsansvar, menar Daniel Nordahl.

– På samma sätt som vi har grannsamverkan som en effektiv metod mot villainbrott kan grannar också vara mer nyfikna vem som rör sig i bostadsområdet eller trappuppgången. Anhöriga kan också informera sina äldre släktingar hur man bäst skyddar sig, till exempel genom att låsa in värdeföremål eller inte förvara dem hemma överhuvudtaget.

Polisens tips – så skyddar du dig mot bedrägerier

  •  Lägg på luren. En bedragare som ringer kan till exempel säga att den är en släkting eller från banken. Om du är osäker på vem som ringer ska du avsluta samtalet. 
  • Logga inte in. Logga aldrig in med bank-id om någon ringer upp och ber dig. Lämna inte heller ut koder från bankdosa eller till betalkort. 
  • Lita inte på den som ringer. Personen som ringer kan säga att du håller på att förlora pengar, eller att en släkting råkat illa ut. Lita inte på den som ringer även om den har information om dig. 
  • Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro. Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- och/eller kreditkort eller andra värdesaker. Om någon kontaktar dig med ett sådant ärende är det en bedragare. 
  • Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person. 
  • Kontakta polisen. Vid pågående brott ring 112. Om brottet inte är pågående ska du ringa 114 14.