Över 50 butiker drabbade – så avslöjade polisen ligan
Att polisen får uppmärksamma företag på att de blivit bestulna kanske inte hör till vanligheterna. Detta gjorde två utredare från Skaraborg till ett femtiotal butiker i somras då en stöldliga gjorde turné i halva Sverige.
Efter en rad stölder på flera större elektronikkedjor under sommaren 2024, upptäckte personal på ett företag i Falköping att några kunder i butiken betedde sig väldigt märkligt. Butiken hade tidigare drabbats av stölder och personalen tyckte sig känna igen de lite mystiska kunder som nu åter var på plats.
Personerna lämnade butiken snabbt när de märkte att de var iakttagna, men butikspersonalen ringde till sina kollegor i Skövde för att förvarna. Detta ledde i sin tur att någon timma senare greps en tjuv på bar gärning i butiken i Skövde. Hans medkumpaner hann dock fly undan i ett fordon innan polis kom till platsen.
Så startade utredningen i ett stort utredningsärende.
Tid och tålamod blev framgångsfaktor
Peter Eklindh, utredare i Lidköping och Peter Fogelström, utredare i Mariestad arbetar vanligtvis inte ihop, men fick i uppdrag att utreda ärendet tillsammans. Det växte sig större än de kunnat ana.
– Tack vare att den vaksamma butikspersonalen hade noterat registreringsnumret på flyktbilen kunde vi hitta ytterligare gärningspersoner och koppla ihop dem och deras mobiltelefoner, säger Peter Eklindh.
Gärningspersonerna hade under tiden de begått brotten använt sig av sina mobiltelefoner. Genom att analysera samtalen kunde utredarna få fram exakta brottsplatser och brottstider under två veckors tid. Det framkom att de misstänka hade varit ute på en stöldturné som sträckte sig över halva landet.
Utredarna kontaktade varje enskild drabbad butik de fick fram - det visade sig vara så många som ett femtiotal företag. Det rörde sig om större elektronikkedjor i bland annat Skåne, Blekinge, Östergötland, Stockholm och Västra Götaland.
– Vi bad butikerna ta fram bilder från sina övervakningskameror från de aktuella tidpunkterna. De fick även ta fram godslistor och göra anmälningar då nästan ingen av de butiker vi kontaktade ännu inte ens upptäckt att de blivit bestulna, säger Peter Eklindh.
Uträknat och metodiskt tjuvarbete
Tillvägagångssättet som ligan hade använt sig av var att samtliga gärningspersoner gick in i butiken. Själva huvudmannen var den som bestämde vilka varor som skulle stjälas och meddelade detta via mobiltelefon då man använde sig av flerpartssamtal samtidigt som man var inne i butiken.
Två personer plockade på sig varorna i förberedda påsar, medan ytterligare två personer uppehöll butikspersonalen eller höll vakt. Därefter lämnade huvudmannen först butiken och sedan lämnade de övriga med de fyllda påsarna. Larmbågarna löste inte ut på grund av att påsarna var preparerade. Samtliga gärningspersoner lämnade därefter platsen i en och samma bil.
– Tack vare att tjuvarna använt sina mobiltelefoner frekvent kom man fram till att det var gärningspersoner från Rumänien som systematiskt besökt större elektronikföretag i Europa och nu även i Sverige under två veckors tid. Personerna ingick sannolikt i ett större nätverk som agerade via uppdragsgivare, säger Peter Eklindh.
– På en av huvudmännens telefoner hittades foton som de själva tagit på ett enormt lager stöldgods. Det rörde sig om dyrbar elektronik som hårddiskar, datorer, VR-glasögon, Nintendospel, webkameror, projektorer och liknande. Varorna de stulit hade ett uppskattat värde på ungefär en miljon kronor. De stulna varorna hade sedan skickats via bussgods ner till Rumänien.
Dömdes till flera års fängelse
Åtal väcktes för 19 stölder och ett olaga hot. Rättegången var i mars 2025 och huvudmannen dömdes till tre års fängelse. Två av de andra gärningsmännen dömdes till två år och sex månader.
Samtliga dömdes även till utvisning med inreseförbud till Sverige.