14 personer åtalas för grova bedrägerier mot äldre
14 personer åtalas på fredagen i ett omfattande bedrägeriärende. Brotten har begåtts från callcenters i flera länder och har riktats mot äldre personer. Åtalet omfattar 139 målsägare från olika delar av Sverige.
Bedrägerisektionen vid polisregion Väst har sedan våren 2023 bedrivit ett mycket omfattande utredningsarbete och samverkan har skett med såväl nationella liksom internationella enheter.
Utredningen har kunnat kartlägga en hel brottsgruppering – allt från penningtvättare, personer som arbetat på callcentren med att ringa vishingsamtal, till huvudman som styrt den brottsliga organisationen.
Omfattande polisutredning
– Omkring 15 medarbetare med olika kompetenser från polisen i region Väst har arbetat intensivt med utredningen i ett nationellt samarbete. Det har krävts ett omfattande arbete för att bland annat kartlägga hur den organiserade bedrägeriverksamheten opererat genom olika callcenter runt om i världen. En stor framgångsfaktor i förundersökningen är att brottsvinster och stora tillgångar har säkrats i ärendet, säger polisens utredningsledare Emelie Carlström vid bedrägerisektionen i polisregion Väst.
Samtliga 14 tilltalade – tio män och fyra kvinnor – åtalas för grovt bedrägeri. Åtalet omfattar även grovt penningtvättsbrott och synnerligen grov misshandel som åklagarna menar utförts som en del i brottsupplägget.
”Välorganiserad brottslighet”
– Det rör sig om välorganiserad internationell brottslighet i stor skala. De åtalade har satt upp callcenters i olika länder och har genom ibland timslånga telefonsamtal lurat målsägandena att genomföra signeringar med bankID, och på så sätt lurat dem till att godkänna utgående transaktioner. Det har varit oerhört stressande situationer för de uppringda äldre personerna. Brottsoffren finns runt om i hela Sverige, säger senior åklagare och förundersökningsledare Petter Lundgren på Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.
Fokus på att återta brottsutbyte
Enligt åtalet har de misstänkta kommit över drygt 17 miljoner kronor. Stora tillgångar i kryptovaluta och annan egendom, som fastigheter, bilar, klockor, guld och kontanter har kunnat säkras under utredningens gång.
– Utredningen har haft fokus på återtagande av brottsutbyte vilket har gett resultat. En stor del av pengarna är säkrade och kan förhoppningsvis återlämnas till målsägandena, säger senior åklagare Rebecca Budell på Åklagarkammaren i Uddevalla
Två av personerna, som åklagarna gör gällande som huvudmännen för brottsligheten, åtalas även för synnerligen grov misshandel, som ska ha begåtts mot en person som arbetade som så kallad uppringare i ett callcenter.
– Det är en mycket rå och hänsynslös misshandel som vi menar sker inom ett av callcentren för att inskärpa den mycket hårda disciplin som huvudmännen kräver av uppringarna för att brottsligheten ska kunna fortsätta utan upptäckt, säger Petter Lundgren.