I sms:et står det att lånet är beviljat och sms:et står också ett telefonnummer att ringa för frågor.
Personen som utsätts för bedrägeriet har ringt upp numret och bedragare som låtsas 'hjälpa till' att skydda pengarna har lurat av personen pengar. Detta har bland annat skett genom att de falskelingen utger sig jobba på brottsoffrets bank.
Polis åker till platsen och pratar med brottsoffret och en anmälan om grovt bedrägeri kommer att skrivas.
Tänk på detta för att skydda dig mot telefonbedrägerier:
Svara inte på sms – ring inte upp på nummer i sms
Om du mottar ett sms med information som du inte känner igen så rör det sig sannolikt om bedrägeri. Kontakta endast myndigheter och företag via deras officiella telefonnummer.
Lägg på luren – om du blir osäker ska du avsluta samtalet
Om någon ringer upp dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet.
Oavsett om personen säger sig vara en släkting, från banken, ett företag, inkassobolag eller en myndighet. Ju tidigare du avbryter samtalet desto större chans har du att sätta stopp för bedragaren. Du behöver inte vara artig.
Logga inte in eller lämna ut koder
Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från bankdosa eller till betalkort på uppmaning av någon annan. Seriösa företag, organisationer och myndigheter tar aldrig kontakt och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.
Lita inte på den som ringer – även om den verkar trovärdig
Bedragaren kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att någon anhörig har råkat illa ut. Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.
Du som anhörig eller närstående – så här kan du hjälpa
Prata om bedrägerier och polisens råd. Att vara mentalt förberedd redan innan man får ett samtal eller ett sms är en viktig framgångsfaktor för att inte bli lurad. Det är också viktigt att prata om brotten för att minska skam och skuld som utsatta kan känna om de blir lurade.