Sök

Varning för telefonbedrägerier i region Bergslagen

Polisen vill återigen gå ut och varna allmänheten, framför allt äldre personer, för pågående telefonbedrägerier i region Bergslagen. Just nu är det främst telefonbedrägerier via sms som polisen får in många anmälningar om.

Sms-bedrägerierna som skickas ut just nu går oftast till så att bedragarna påstår att den som får sms:et har beställt en vara, vanliga avsändare som bedragarna använder just nu är Ikea eller Dustin.

Om man har frågor kring beställningen eller om det inte är en själv som gjort den uppmanas man att ringa ett nummer som står i sms:et. När personen som fått sms:et ringer uppgivet nummer och säger att den inte gjort någon beställning så säger bedragaren att den ska koppla vidare personen till säkerhetsavdelningen på dennes bank.

Målsägaren får så prata med en ny person som alltså låtsas jobba på målsägarens bank och som uppmanar målsägaren att knappa in sitt bank-id eller logga in via bankdosa. Bedragaren kan till exempel säga att det är nödvändigt för att målsägaren ska identifiera sig eller godkänna en säkerhetsinstallation. När målsägaren gör detta kommer bedragaren in på dennes internetbank och kan slussa ut de pengar som finns där. Det handlar om belopp på ett par hundra tusen kronor som flera målsägare blivit av med.

Polisen vill därför återigen påminna om att aldrig knappa in ditt bank-id eller logga in via bankdosa på uppmaning av någon annan som tagit kontakt med dig.

Klicka aldrig på länkar och ring inte upp telefonnummer som står i oväntade sms du får. Bedragare kan kopiera telefonnummer så även om numret ser ut att komma från exempelvis din bank så kan det vara falskt.

Har du fått ett sms från en namngiven avsändare, kolla själv upp vilket nummer det företaget har och knappa in numret manuellt i din telefon om du vill ringa upp företaget för att ställa frågor.

Har du råkat ut för ett vishing-bedrägeri, kontakta din bank först, det är dom som kan stoppa pågående transaktioner. Polisanmäl sen.

Du kan även reklamera det du förlorat genom bedrägeri till banken då det i vissa fall finns en möjlighet att bli ersatt.

Så kan du skydda dig mot telefonbedrägerier