Sök

Timrås nya räddningsstation slår upp portarna - allmänheten bjuds in

En ny räddningsstation som bidrar till snabbare utryckning som inrymmer ett Blåljusgymnasium. Den 22 september är det invigning, för inbjudna, för den nya toppmoderna stationen som inbjuder till mer samverkan.

– Timrås nya räddningsstation blir ett lyft för våra organisationer genom moderna lokaler där arbetsmiljö och funktion kommer vara det senaste och bästa för det som gäller idag och i framtiden, säger Andreas Bergström, lokalpolisområdeschef i Medelpad.

Öppet hus för allmänheten

Bygget av den nya räddningsstationen påbörjades i slutet av 2021 då det fanns ett behov av nya lokaler med moderna funktioner. Nu står den färdig och invigningen hålls den 22 september för inbjudna. Dagen därpå, den 23 september, är det öppet hus där allmänheten kan komma för att besöka lokalerna och verksamheterna.

– Vi har byggt den nya räddningsstationen för att hålla en toppmodern standard samtidigt som vi har tänkt hållbart – en stor skillnad jämfört med den tidigare stationen som vi byggde 1952. Nu är byggnaden väldigt energieffektiv tack vare att den bland annat är utrustad med solceller som genererar grön energi. Ytterligare en grön detalj är att vi har använt oss av mycket trä som är ett miljövänligt byggmaterial, säger Tony Andersson (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, Timrå kommun.

– Det här innebär att medarbetare från respektive verksamhet kan mötas i vardagen och samverka. Det kommer att skapas relationer där idéer och information utbyts spontant och skapar grund för utveckling, säger Andreas Bergström, lokalpolisområdeschef i Medelpad.   

Ett nytt Blåsljusgymnasium

En av verksamheterna som kommer att finnas i stationen är Blåljusgymnasiet där eleverna kommer få både teoretisk och praktisk kunskap inom olika blåljusyrken.

– Att vara med och bidra i gymnasieutbildningen innebär att polismyndigheten får vara med och bidra kring intresset och kunskaperna för vår verksamhet. Ett mål är att motivera fler att bli våra kollegor i framtiden. De som genomför utbildningen kommer vara väl förberedd för sitt fortsatta yrkesval och vidare utbildning, säger Andreas Bergström, lokalpolisområdeschef.

 – Många har redan visat en stor uppskattning för Blåljusgymnasiet och jag tror att det kommer bli en väldigt populär utbildning. Undervisningen kommer ske i nära samarbete med räddningstjänsten och Polisen där yrkesverksam personal kommer genomföra övningar i lokalerna. Detta är en stor möjlighet för alla ungdomar som intresserar sig för blåljusyrken, säger Susanne Wåger, rektor på Timrå gymnasium.

En effektiv samverkan 

Polisen kommer att ha kontor i lokalen för tjänstgörande polispersonal som verkar i området. Den främsta nyttjaren av de nya lokalerna är Räddningstjänsten.

– Vi på Räddningstjänsten i Medelpad får nu tillgång till en toppmodern räddningsstation för vårt arbete i Timrå. Både vad gäller förebyggande åtgärder så att olyckor inte inträffar, men också för att minimera skador vid räddningsinsatser. Räddningsstationen stödjer en effektiv verksamhet som en del av samhällsservicen och en bra arbetsmiljö för personalen in i framtiden, säger Per Silverliden, förbundschef Medelpads Räddningstjänstförbund.

– Anläggning kommer attrahera både nuvarande personal vid räddningstjänsten att jobba kvar och kommande sökanden till vår organisation, vilket ger förutsättningar för en långsiktigt fungerande personalförsörjning. Genom samarbetet med Timrå gymnasium och Polisen på plats i räddningsstationen stärks alla dessa delar ytterligare och skapar mervärden för alla som bor i Timrå med omnejd, säger Per Silverliden.

Invigning 22 september

På fredag den 22 september hålls invigningsceremonin för inbjudna. Räddningstjänsten kommer tåga från gamla brandstationen till den nya där ceremonin äger rum. Där håller kommunstyrelsens ordförande Stefan Dalin (S) sitt invigningstal och klipper bandet tillsammans med landshövding Carin Jämtin till musik av Timrå kulturskola. Räddningstjänsten, Polisen och Blåljusgymnasiet finns på plats och berättar om deras verksamheter på stationen.

Öppet hus 23 september

På lördag den 23 september är det öppet hus där allmänheten får möjlighet att utforska stationen och dess toppmoderna utrustning, ställa frågor och delta i olika aktiviteter. Verksamheterna deltar och berättar om hur de kommer att nyttja stationen. Dessutom finns bland annat möjlighet att åka veteranbrandbil, gå tipspromenad med fina priser och ansiktsmålning för barnen.

För mer information, kontakta:

 • Tony Andersson (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, Timrå kommun.
  Telefon: 070-190 36 63
  E-post: tony.andersson@timra.se
 • Susanne Wåger, rektor Timrå gymnasium.
  Telefon: 060-16 32 64
  E-post: susanne.wager@timra.se
 • Per Silverliden, förbundschef Medelpads Räddningstjänstförbund.
  Telefon: 070-312 35 53
  E-post: per.silverliden@sundsvall.se
 • Andreas Bergström, lokalpolisområdeschef i Medelpad.
  Telefon: Nås via växeln 114 14.