Sök
Stäng Meny

Rekordmånga med tillträdesförbud inför årets fotbollssäsong

Under onsdagen släppte Polismyndigheten i region Syd siffrorna för antalet individer som har tillträdesförbud till fotbollsmatcher i region Syd. Under 2023 hade antalet matcher i svensk elitfotboll med allvarliga ordningsstörningar och allvarliga incidenter ökat kraftigt. Bland annat handlar det om bengalbränning, anlagd eldsvåda och misshandel. Vidare skakades säsongsavslutande allsvenska matchen i höstas mellan Malmö FF och Elfsborg på Eleda Stadion i Malmö av omfattande ordningsstörningar.

- För oss inom polisen är tillträdesförbud ett av flera instrument för att komma till rätta med ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang. Tillsammans med övriga aktörer inom idrottsvärlden upprätthålls förbudet för att öka säkerheten och tryggheten på evenemangen, säger biträdande polisområdeschefen i Malmö, Tomas Rosenberg som också är en av de regionala kommenderingscheferna för idrottsevenemang.

År 2005 trädde Lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang i kraft där åklagare beslutar om tillträdesförbud. Polismyndigheten kan initiera ett ärende men även en idrottsklubb eller specialidrottsförbund.

Antalet tillträdesförbud i regionen som är aktiva mars 2024:

Mjällby 2
Kalmar FF 1
Malmö FF 49
Östers IF 2
Helsingborgs IF 2
Trelleborgs FF 0
Landskrona BoIS 3

OBS! Vänligen notera att siffrorna uppdateras ganska frekvent.

Frågor från media besvaras av Tomas Rosenberg, biträdande polisområdeschef i Malmö samt regional kommenderingschef.

Telefon: 070-6998910.