Sök

Över 20 grova våldsbrott förhindrade i region Syd

Under 2024 gör Polismyndigheten bedömningen att över 20 grova potentiella våldsdåd kunnat avvärjas eller förhindras till följd av proaktivt polisarbete i polisregion Syd.

Polismyndighetens bedömning är att över 20 våldsdåd har förhindrats eller avvärjts fram till den 7 september i år i polisregion Syd. Förundersökningar är inledda gällande bland annat försök till mord, stämpling till mord och förberedelse till mord, och i ett ärende är det dessutom inlett en förundersökning avseende misstänkt involverande av underårig i brottslig verksamhet. I utredningarna har sex barn under 15 år förekommit som misstänkta.

De kriminella nätverken har ett högt våldskapital och agerar över hela landet. Utförarna blir allt yngre och i flera ärenden finns också internationella kopplingar. Förändrade arbetssätt som bland annat innebär snabb informationsdelning regionalt, nationellt och internationellt, storskalig samordning av ärenden samt kontinuerlig lägesföljning gör att polisen kommer närmare de kriminella miljöerna och kan agera direkt och förhindra fler grova våldsbrott.

- Genom att vi nu jobbar med en gemensam lägesbild över stora geografiska ytor kan vi öka vårt informationsflöde och minska responstiden. Vi har även utvecklat vår samverkan och vårt informationsutbyte både internt och externt vilket gör att vi nu är flera delar av samhället som jobbar mot samma problembild. Detta tillsammans med kontinuerlig lägesföljning har ökat vår förmåga att förhindra, avbryta och försvåra grova våldsbrott, säger Veronica Ek, som i sin ordinarie tjänst är chef för lokalpolisområde Eslöv men som nu arbetar med polisregion Syds arbete mot det dödliga våldet.

Eventuella intervjuförfrågningar sker till presstalesperson Jimmy Modin, 070-2898619.