Sök

En gång polis alltid polis - tillbaka efter arton år

Gunnar Adler blev återanställd efter arton år och trivs i rollen som ingripandepolis.

Bild på Gunnar Adler

Bild: Polismyndigheten

Att vara polis är väldens bästa jobb

Det tycker Gunnar Adler som är tillbaka i uniformen efter arton år. Att få göra nytta i samhället är en viktig orsak till varför många blir poliser. Det var det för Gunnar också och hans resa började på Polishögskolan i Sörentorp, Solna, där han tog examen sommaren 1985. Därefter började han jobba som polis i yttre tjänst på vaktdistrikt Södermalm, nuvarande lokalpolisområde Södermalm. Som ung i tjänst fick han och andra lite gröna poliser jobba i arresten och i receptionen, så kallad inre tjänst.

- Vi som var unga i tjänst fick ofta inre tjänst, men vi ville ingenting annat än vara ute på gatorna och möta medborgarna, förhindra brott, skapa trygghet och säkerhet, berättar Gunnar.

Gunnar var ung och ambitiös och utvecklingsmöjligheterna inom Polismyndigheten vid denna tid var inte så bra som idag. Se faktaruta nedan. Hans engagemang och driv tog honom till Cypern, som militärpolis, tillbaka till Sverige och till dåvarande polismyndigheten Huddinge, där han lärde sig polisyrket, sedan blev det jobb i polisens internationella utvecklingsprojekt. Därefter fyra års studier och en jur.kand. examen som finansierades genom arbetet som ingripande polis (IG). Två års tjänstledighet för en notarieutbildning och sedan jobb utanför myndigheten. De arton år han varit borta har han arbetat som jurist, förhandlare, förbundsjurist, kansliråd, andreman/ambassadråd till svenska ambassaden i Islamabad, Senior Associate på en advokatbyrå och försvarsjurist vid Försvarsmakten.

Till slut blev avsaknaden av polisuniformen, kamratskapet för stor och i september 2020 blev Gunnar Adler återanställd och klev ut i yttre tjänst som ingripandepolis på lokalpolisområde Södermalm våren 2021.

- Att jobba i yttre tjänst är det roligaste jobb som finns och man kan inte ha bättre kollegor, säger Gunnar.

Nu åker en nöjd och glad återanställd polis runt som IG-polis och möter människor, skapar relationer, trygghet, säkerhet, förhindrar brott, anhåller brottslingar, hjälper medborgare, med mera.