Från anmälan till dom
När du har gjort en polisanmälan bedömer polisen vilka möjligheter som finns att utreda brottet. Genom din information kan polisen utreda och förhoppningsvis klara upp brottet.
När en anmälan har gjorts ska polis eller åklagare bedöma vilka möjligheter som finns att utreda brottet. De beslutar därefter om en förundersökning som även kallas brottsutredning ska inledas. Det görs bara om det finns möjligheter att klara upp brottet. Saknas det tillräckliga bevis kan en förundersökning läggas ned.
Polisen gör en förundersökning (brottsutredning)
När din anmälan tagits emot bedömer polis eller åklagare om det finns möjligheter att utreda brottet och inleda en brottsutredning som även kallas förundersökning.
Hjälp och stöd för dig som blivit utsatt för ett brott
Du som blivit utsatt för brott har möjlighet att få stöd och hjälp i olika former beroende på vilket brott du blivit utsatt för.
Exempel på hjälp och stöd:
- Skydd för hotade personer
- Kontaktförbud och skyddade personuppgifter
- Stöd för närstående till individ i kriminell miljö
- Ersättning och skadestånd
- Vittnesstöd
- Stöd från andra organisationer
Ordlista
Här förklarar vi ord som polisen ofta använder när du har anmält ett brott.
Brottmål: När ett misstänkt brott ska hanteras i domstol kallas det för brottmål.
Förundersökning: Förundersökning är ett annat ord för brottsutredning. Det är den utredning som polisen och åklagaren gör för att klara upp brottet.
Gärningsperson, gärningsman eller misstänkt: Den person som polisen misstänker är skyldig till brottet kallas för gärningsperson eller misstänkt.
Målsägarbiträde: Ett målsägarbiträde är en advokat eller jurist som kan ge dig som målsägare stöd under förundersökningen och vid en eventuell rättegång.
Målsägare: Du som har utsatts för ett brott, och som har anmält detta till polisen, kallas för målsägare.
Påföljd: Påföljd är ett annat ord för straff för den som gjort något brottsligt. Det kan exempelvis vara fängelse eller böter.
Åtal: Åtal är en begäran av en åklagare om att brottmålet ska prövas av domstolen vid en rättegång. En misstänkt person åtalas om åklagaren anser att det finns tillräcklig utredning om att ett brott har begåtts och att det är den misstänkta personen som utfört brottet.
Myndigheter i rättsväsendet
Polismyndigheten ligger under justitiedepartementets ansvarsområde. Det gör även bland andra Brottsförebyggande rådet, Brottsoffermyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården och Åklagarmyndigheten.