Sök
Stäng Meny

24 mars 12.00, Försvunnen person, Stockholms län

En person ringer om en försvunnen person som inte kommit hem på natten. Polis vidtar en rad åtgärder - då hittas den 'försvunne' i bostaden.

Varje dag anmäls ett stort antal person som försvunna till polisen. Från måndag den 18 mars till idag söndag den 24 mars kl 12.00 har polisen i region Stockholm arbetat med 134 händelserapporter som på olika sätt handlar om försvunna personer.

Det kan handla om äldre personer som försvunnit från äldreboenden eller andra som av olika anledningar bor på instution/boenden av olika slag. I några fall är det mindre barn som tappats bort i en affär eller förvunnit när de varit ute på gården och lekt alterantivt sprungit i väg hemifrån efter konflikt om mobilanvändande och dylikt. 

I varje ärende görs en bedömning - det kan handla om i fall den försvunne har någon typ av sjukdomsbild, den försvunnes ålder och även andra parametrar.

I ett av dagens anmälda fall gällande försvunna handlade det om en ung vuxen som enligt uppgift inte kommit hem på natten. När samtalet kom in frågade operatören på polisens regionledningscentral en rad frågor till inringaren. Frågorna var bland annat: Har personen försvunnit tidigare? Har det varit något bråk eller dylikt och har personen några kända sjukdomar?

Operatören ringde sedan också till sjukhusen i regionen för att höra om den 'försvunna' kommit in under natten som ett sjukdomsfall. Så var inte fallet.

Efter en stund ringer den person som anmält den unga vuxna som försvunnen åter till polisen och meddelade att den 'försvunne' hittats sovande i bostaden - men på en plats där inringaren inte letat.

Sammantaget arbetar polisen varje dag med åtgärder i ärenden där människor i olika åldrar anmäls som försvunna och i ett fåtal av dessa inleds vad som kallas en räddningstjänst för att söka efter personen som försvunnit. I de fallen är försvinnandena under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv eller hälsa är utsatt för allvarlig fara - varje fall är unikt.

Läs gärna mer om polisens arbete med försvunna personer i länken nedan.  


Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.