Sök
Stäng Meny

Nya regler för A-traktorer börjar gälla

Nu är det krav på bälte för de som färdas i en A-traktor och det är inte tillåtet att sitta mer än en person per passagerarplats.

Från och med den 31 augusti gäller de nya reglerna. Ändringarna i trafikförordningen innebär att:

  • Passagerare får endast färdas på en plats som är avsedd för passagerare. Det får bara sitta en passagerare per sådan plats.
  • De som färdas i en A-traktor ska använda bälte.
  • Högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen. Det betyder exempelvis att det inte heller är tillåtet att ”frirulla” snabbare än så i nedförsbacke. Sedan tidigare är det bestämt att en A-traktor inte får vara konstruerad för att kunna köra snabbare än 30 kilometer i timmen.

De nya reglerna syftar till att öka trafiksäkerheten samtidigt som de underlättar för polisen i arbetet med att övervaka att A-traktorer körs på ett säkert sätt.

– Polisen välkomnar dessa lagändringar. Vi tror och hoppas att säkerheten förbättras och att vi kan undvika olyckor med allvarlig utgång, säger Ulf Emilsson som är verksamhetsexpert inom trafik på Noa.

Straffet för att bryta mot de nya reglerna är böter och en ordningsbot kan utfärdas på plats. Om man kör med en trimmad A-traktor kan man dömas till dagsböter för olovlig körning.

Relaterad information