Sök

Fem personer dömda för grovt bedrägeri

I måndags föll en dom i Solna tingsrätt i ett ärende rörande fysisk vishing där fem personer i april 2023 har agerat tillsammans mot flera äldre i Sollentuna, Solna och Sundbyberg. Brottsoffren har tillsammans blivit av med över hundra tusen kronor.

I april 2023 åkte de fem från Skåne till Stockholm för att lura äldre på pengar. I Skåne var de redan föremål för spaning i ett ärende som hanteras i Skåne. Efter att har ordnat med boende på hotell i Alvik inleder de en serie med bedrägerier mot äldre. De misslyckas med första försöket, men lyckas därefter bara på några dagar lura ett antal äldre på stora belopp genom fysisk vishing.

Att spanarna under samtliga brottsdatum kunnat följa gärningspersonerna var till mycket stor hjälp för att kunna knyta dessa personer till brotten. Det gäller också för de avlyssnade samtalen, där de misstänkta talade med varandra om tillvägagångssätt, kortuppgifter, pengarna och oron över polisen.

— Vi har sett att denna typ av brottslighet är väl organiserad, med manus för uppringaren och att alla inblandade har en tydlig arbetsuppgift. Allt för att skapa ett oljat maskineri och försvåra för polisiära utredningar.

Det som lagt grunden till framgången är att vi fått tillgång till omfattande spaningsmaterial, att spanarna agerat på sina misstankar och att vi sedan haft ett starkt samarbete inom olika delar av Polismyndigheten, bland annat med sektionen mot internationell grov och organiserad brottslighet i polisregion Syd. Det har varit avgörande för att kunna bearbeta den stora mängd uppgifter som ärendet har genererat, säger August Bergman, utredare på bedrägerisektionen i Stockholm.

På kvällen den 26 april kunde man gripa samtliga misstänkta på olika platser i närheten av hotellet i Alvik.

Inledningsvis nekade samtliga till brott. Efter att de ställdes mot den omfattande bevisningen mot dem erkände en gärningsperson två av brottsmisstankarna – främst för att skydda en av de andra gärningspersonerna. Under huvudförhandlingen kom dock flera gärningspersoner att erkänna sina gärningar – detta efter överväldigande bevisning.

Påföljden har bestämts till följande för de fem personerna:

Fängelse 2 år
Skyddstillsyn, fängelse 1 mån
Fängelse 2 år
Skyddstillsyn, fängelse 2 mån
Fängelse 1 år 4 mån