Sök
Stäng Meny

Fem personer häktade för grovt bedrägeri mot äldre

Fem personer är misstänkta för flera fall av fysisk vishing i Stockholm. Målsägarna har tillsammans blivit av med hundratusentals kronor. Polisen har även hittat kontanter och flera värdeföremål i de misstänktas bostäder.

Under årets första månader inträffade flera åldringsbrott i Sollentuna, Sundbyberg och Solna där bedragarna kom åt stora summor pengar.

Vid samtliga tillfällen har en kvinna ringt upp målsägarna, men informationen har varit anpassad efter den person som blivit uppringd. Vid flera tillfällen har kvinnan presenterat sig som anställd på Brottsoffermyndigheten och uppgivit att man uppmärksammat att obehöriga försöker komma åt deras konton. Kvinnan har erbjudit sig att skicka över en person från säkerhetsavdelningen till bostaden som kan hjälpa till att säkra bankdosan, bankkorten samt värdesaker.
En bedragare har senare kommit till bostaden och fått tillgång till bankkortet.

Fysisk vishing

Fysisk vishing är ett brott som innebär att gärningspersonerna som är involverade i brottsupplägget också besöker målsägande för att genomföra bedrägeriet på plats i bostaden.

Brottsupplägget innebär att bedragaren har förberett ett manus och uppger sig representera en myndighet, företog, bank eller förening. Bedragaren informerar om ett akut problem rörande målsägarens ekonomi och erbjuder hjälp genom att skicka personal till målsägaren för att säkerställa konton eller värdeföremål.

Avbrutit brottsserie

– För att bekämpa bedrägeribrottsligheten är det här ett gott exempel på både det proaktiva brottsförebyggande arbetet med att avbryta nätverkskluster mot vishing, samt lagföring av dessa individer, säger Emma Frodelius på bedrägerisektionen hos polisen i region Stockholm.

Med gripandet anser polisen att de kommit åt ett nätverkskluster som begår den här formen av bedrägerier.