Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Pass och nationellt id-kort

Du som är svensk medborgare kan ansöka om pass eller nationellt id-kort hos polisen. Du behöver personligen komma till passexpeditionen och ha med dig giltig id-handling. På många platser behöver du förboka en tid för besöket.

Har du en fråga om pass/nationellt id-kort?

Pass och nationellt id-kort för barn under 18 år

Barn och unga under 18 år måste också personligen komma till passexpeditionen vid ansökan om pass och nationellt id-kort. Minst en vårdnadshavare bör vara med. Det innebär att det måste finnas mycket goda skäl till varför vårdnadshavare inte är med vid ansökan och att annan person närvarar. Vårdnadshavaren eller vårdnadshavarna måste alltid ge sitt skriftliga medgivande till pass och nationellt id-kort för barn under 18 år.

Pass och nationellt id-kort för barn och ungdomar

Ansöka om pass/nationellt id-kort

På passexpeditionen

 1. Du behöver ha med dig giltig id-handling och ditt gamla pass och/eller nationella id-kort, om det fortfarande är giltigt.
 2. Avgiften betalas.
 3. Ett foto och fingeravtryck tas av passhandläggaren. Du ska inte ha med ett eget foto. När den tekniska kvaliteten på foto och fingeravtryck godkänts ska du:
  – kontrollera och godkänna dina uppgifter
  – skriva din namnteckning på fotostationens signaturplatta.
 4. Du får se en bild av hur passet eller det nationella id-kortet kommer att se ut när det är färdigt.
 5. Du kan välja att få meddelande via sms eller e-post när passet eller det nationella id-kortet är klart.
 6. Du kan välja på vilken passexpedition i Sverige du vill hämta ut ditt pass eller nationella id-kort. Du har ingen möjlighet att ändra ditt val efter att ansökan är registrerad.

Avgift och leveranstid

 • Pass 350 kronor
 • Nationellt id-kort 400 kronor
 • Provisoriskt pass 980 kronor

Ansökningsavgiften betalas vid ansökningstillfället, helst med betalkort eller kreditkort. Normalt levereras ett pass eller nationellt id-kort till vald passexpedition inom fem arbetsdagar, men polisen kan inte garantera leveranstiden.

Boka tid för ansökan om pass/nationellt id-kort

På många platser måste du förboka ditt besök för att ansöka om pass och nationellt id-kort. På passexpeditioner utan tidsbokning gäller drop-in.

Passexpeditioner med tidsbokning

Passexpeditioner med drop-in

Hämta pass/nationellt id-kort

Pass och nationellt id-kort ska hämtas personligen, fullmakt gäller inte. Du behöver inte förboka tid för att hämta ditt pass eller nationella id-kort.

Vill du hämta på annan passexpedition än den du ansökt på måste du tala om det vid ansökningstillfället. Det går inte att ändra efteråt.

Ditt gamla pass, om det fortfarande är giltigt, ska lämnas in när du hämtar ditt nya pass.

Du kan också hämta ut pass och nationellt id-kort på en svensk ambassad. Det kostar cirka 150 kronor extra och betalas i lokal valuta på ambassaden.

Prövning av svenskt medborgarskap

Utlandsboende som ansöker om pass/nationellt id-kort behöver fylla i en blankett som lämnas in på passexpeditionen vid ansökningstillfället.

Blankett - Prövning av svenskt medborgarskap (fylls i digitalt)

Blankett - Prövning av svenskt medborgarskap (skrivs ut)

Film: Så ansöker du om pass

Film om hur du söker pass hos Polisen.

 

Till toppen