JavaScript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Pass och nationellt id-kort

Du som är svensk medborgare kan ansöka om pass eller nationellt id-kort på polisens passexpeditioner. Du behöver personligen komma till en passexpedition och ha med dig giltig id-handling.

Ansök om pass/nationellt id-kort

På många platser måste du förboka ditt besök på passexpeditionen. Det gäller både om du ska ansöka om pass och nationellt id-kort. På passexpeditioner som inte har något bokningssystem gäller drop-in.

Boka tid/Hitta passexpedition

Även barn och ungdomar under 18 år måste personligen komma till passexpeditionen vid ansökan om pass och nationellt id-kort. Minst en vårdnadshavare bör vara med.

Pass för barn och ungdomar

På passexpeditionen

 1. Du behöver ha med dig giltig id-handling och ditt gamla pass och/eller nationella id-kort, om det fortfarande är giltigt.
 2. Avgiften betalas.
 3. Ett foto och fingeravtryck tas av passhandläggaren. När den tekniska kvaliteten på foto och fingeravtryck godkänts ska du:
  - kontrollera och godkänna dina uppgifter
  - skriva din namnteckning på fotostationens signaturplatta.
 4. Du får se en bild av hur passet eller det nationella id-kortet kommer att se ut när det är färdigt.
 5. Du kan välja att få meddelande via sms eller e-post när passet eller det nationella id-kortet är klart.
 6. Du kan välja på vilken passexpedition i Sverige du vill hämta ut ditt pass eller nationella id-kort. Du har ingen möjlighet att ändra ditt val efter att ansökan är registrerad.

Avgift och leveranstid pass/nationellt id-kort

 • Pass 350 kronor
 • Nationellt id-kort 400 kronor
 • Provisoriskt pass 980 kronor

Ansök om provisoriskt pass

Ansökningsavgiften betalas vid ansökningstillfället. Vi ser helst att avgiften betalas med betalkort eller kreditkort. Normalt levereras ett pass eller nationellt id-kort till vald passexpedition inom fem arbetsdagar, men polisen kan inte garantera leveranstiden.

Hämta pass

Pass och nationellt id-kort ska hämtas personligen, fullmakt gäller inte. Du behöver inte förboka tid för att hämta ditt pass eller nationella id-kort.

Vill du hämta på annan passexpedition än den du ansökt på måste du tala om det vid ansökningstillfället. Det går inte att ändra efteråt.

Ditt gamla pass, om det fortfarande är giltigt, ska lämnas in när du hämtar ditt nya pass.

Du kan också hämta ut pass och nationellt id-kort på en svensk ambassad. Det kostar cirka 150 kronor extra och betalas i lokal valuta på ambassaden.

Kontakta passhandläggare

Har du frågor om pass/nationellt id-kort som du inte får svar på här på webbplatsen eller av telefonist, kan du kontakta en passhandläggare via 114 14. Telfontiderna är helgfri måndag – fredag klockan 9.30 – 11.30.

Så ansöker du om pass, film

Blanketter, Pass - Prövning av svenskt medborgarskap

Detta är en bilaga till passansökan/nationellt identitetskort för utlandsboende. Den lämnas in på passexpeditionen av den sökande vid ansökningstillfället. (PM 531.1 16-11-22).

Prövning av svenskt medborgarskap (Fyll i digitalt)

Prövning av svenskt medborgarskap (Skriv ut och fyll i för hand)

Till toppen