Hämta färdigt pass eller nationellt id-kort

För att hämta ut passet eller det nationella id-kortet måste du komma personligen till passexpeditionen. Det finns ingen tidsbokning för upphämtning av pass eller id-kort, utan det är drop-in som gäller.

Ikoner för Boka tid > Besök passexpedition > Hämta pass

1. Boka tid | 2. Besök passexpedition | 3. Hämta pass/id-kort

När passet är klart får du ett meddelande till det telefonnummer eller den e-postadress som du angav när du bokade tid. Ordinarie leveranstid för pass och nationellt id-kort är 6 arbetsdagar.

Endast drop-in för att hämta pass och id-kort

Du hämtar passet eller id-kortet på passexpeditionen under dess öppettider. Det finns ingen tidsbokning för upphämtning av pass eller id-kort, utan det är drop-in som gäller.

Öppettider och adresser till passexpeditioner

Du måste hämta personligen

För att få ut ditt pass eller id-kort behöver du komma personligen till passexpeditionen. Du kan inte hämta ut åt någon annan, även om du har fullmakt.

Hämta pass eller id-kort för barn och ungdomar under 18 år

I regel ska passet eller det nationella id-kortet lämnas ut till den som ansökt. Om det innebär praktiska svårigheter att barnet följer med till passexpeditionen, får du som är vårdnadshavare hämta ut handlingen utan att barnet är med. Ingen annan än vårdnadshavare kan hämta ut passet eller id-kortet åt barnet.

Du som är under 18 år och har giltig id-handling kan hämta ditt pass eller id-kort själv.

Ta gärna med kvitto

Ta gärna med kvittot du fick vid ansökan, när du ska hämta ut ditt pass eller id-kort. Det går oftast bra att hämta ut sitt pass eller id-kort utan kvitto, men om polisens it-system ligger nere kan vi bara lämna ut passet eller id-kortet om du visar upp kvitto och giltig id-handling.

Lämna in ditt gamla pass eller id-kort om det är giltigt

Om ditt gamla pass eller id-kort fortfarande är giltigt, och du inte lämnade in det vid ansökan, behöver du göra det nu. Är det gamla passet eller id-kortet borttappat eller stulet måste du göra en polisanmälan innan du kan hämta ut det nya.

Pass och id-kort ligger kvar i tre månader

I normala fall ligger passet eller id-kortet kvar på passexpeditionen i tre månader. Om du inte hämtat ut passet eller id-kortet innan dess får du en påminnelse. Ett pass som inte hämtats ut efter tre månader makuleras normalt. Om en handling makuleras måste den sökande boka ny tid och betala ny ansökningsavgift.

Om du är sjuk och inte hinner hämta ut passet eller id-kortet i tid, kan du kontakta din lokala passexpedition genom att ringa 114 14 och meddela att du önskar hämta ut det senare.