Sök

Besök passexpedition

Så går det till när du kommer till din förbokade tid på passexpeditionen.

Ikoner för Boka tid > Besök passexpedition > Hämta pass

1. Boka tid | 2. Besök passexpedition | 3. Hämta pass/id-kort

Fysisk id-handling krävs vid ansökan 

Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

Så här går ansökan till

  1. Du behöver ha med dig giltig svensk id-handling och ditt gamla pass och/eller nationella id-kort, om det fortfarande är giltigt. Har du inte en giltig svensk id-handling behöver en godkänd intygsgivare följa med dig till passexpeditionen.
  2. Du betalar avgiften.
  3. Passhandläggaren tar ett foto och ett fingeravtryck. När den tekniska kvaliteten på foto och fingeravtryck godkänts ska du du kontrollera och godkänna dina uppgifter genom att skriva din namnteckning på fotostationens signaturplatta.
  4. Du får se hur passet eller det nationella id-kortet kommer att se ut när det är färdigt.
  5. Du kan välja att få meddelande via sms eller e-post när passet eller det nationella id-kortet är klart.

Du kan välja på vilken passexpedition i Sverige du vill hämta ut ditt pass eller nationella id-kort. Det går även hämta ditt pass eller nationella id-kort på svensk ambassad i utlandet. Du har ingen möjlighet att ändra ditt val efter att ansökan är registrerad.

Leveranstid

Ordinarie leveranstid för pass och nationellt id-kort är 6 arbetsdagar efter att din ansökan blivit godkänd.

Du hämtar passet eller det nationella id-kortet på passexpeditionen under dess öppettider. Det finns ingen tidsbokning för upphämtning av pass eller nationellt id-kort, utan det är drop-in som gäller.