Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Ansök om provisoriskt pass

Ett provisoriskt, tillfälligt pass (eller nationellt identitetskort vid resa inom EU) utfärdas och lämnas ut direkt vid ansökan och gäller för en specifik resa. Provisoriska pass utfärdas endast på ett fåtal platser i Sverige.

Om du hastigt måste resa och saknar gällande vanligt pass kan du få ett tillfälligt pass som då gäller för den aktuella resan. Passets giltighetsområde och giltighetstid ska begränsas till den sökandes behov av pass, längst sju månader. Du ska kunna styrka ditt behov av det provisoriska passet.

Du måste veta om landet du ska besöka godtar svenskt provisoriskt pass. Uppgifter får du lättast genom att kontakta respektive lands ambassad eller din resebyrå.

Om du har ett vanligt pass som fortfarande är giltigt och du ansöker om ett provisoriskt pass, kommer det vanliga passet att återkallas (spärras). Det ska lämnas in till närmaste passexpedition, så fort det är möjligt. Det kan inte användas efter att det har spärrats.

Ett provisoriskt pass kan inte användas som legitimation.

Avgift för provisoriskt pass

980 kronor.

Till toppen