Svar på vanliga frågor om pass och nationellt id-kort

Information om giltighetstid, namnbyte, utlandsboende, förlust av pass och nationellt id-kort och rekommendationer vid resor med mera.

Här kan du få svar på frågor om följande områden:

Inför ansökan om pass

På passexpeditionen

När passet är klart

Pass för utlandsboende

Pass för barn och unga

Resa med pass

Förlust/stöldanmälan av pass

Kontroll av pass och nationellt id-kort

Inför ansökan om pass

Vem kan ansöka om pass/nationellt id-kort?

För att få pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare. Detta gäller även provisoriska pass. Alla som ansöker måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Pass/nationellt id-kort är de enda handlingar som kan styrka ditt medborgarskap.

Vilken typ av e-legitimering kan man använda sig av?

För tidsbokning av pass och nationellt id-kort kan följande e-legitimationer användas:

 • BankID
 • Mobilt BankID
 • Freja eID+

För att underlätta för dig som är ombud/förälder så finns möjlighet att boka både för dig själv och för personen du är ombud för. Observera att du kan ha högst två aktiva bokningar per e-legitimation. Om du är i behov av fler bokningar behöver du kontakta 114 14 för hjälp.

Jag har inte möjlighet att använda e-legitimation, vad gör jag?

Ta i första hand hjälp av någon som har e-legitimation, ett ombud (t.ex. vårdnadshavare som bokar tid åt sina barn), och be denne hjälpa till att boka en tid. Då identifierar ombudet sig med sin e-legitimation och ombudets personuppgifter anges då automatiskt i bokningen. Att det är ombudets personuppgifter som anges i bokningen utgör inget hinder vid besöket på passexpeditionen. Observera att du kan ha högst två aktiva bokningar per e-legitimation. Om du är i behov av fler bokningar behöver du kontakta 114 14 för hjälp.

Du kan även ringa 114 14 för att få hjälp att hitta en tid om du inte har möjlighet att använda e-legitimation.

Jag är svensk medborgare boende utomlands, hur gör jag då?

Om du bor utomlands och har ett konto i en svensk bank kan du få möjlighet att skaffa e-legitimation genom din bank. Om du inte har e-legitimation eller saknar möjlighet att få det behöver du ringa till polisen på +46 77 114 14 00 för att få hjälp med att boka en tid för ansökan.

Finns det krav på vårdnadshavares närvaro i samband med minderårigs ansökan?

Ja, i de fall vårdnadshavaren ska styrka den minderåriges identitet. 

Vad är skillnaden mellan pass och nationellt id-kort?

Pass: Är en godkänd resehandling i hela världen, visumansökan kan tillkomma som inresekrav.

Nationellt id-kort: Är en godkänd resehandling inom EU och Schengen.

Provisoriskt pass: Är en tillfällig resehandling då annan resehandling saknas. Det provisoriska passet har en längsta giltighet på sju månader. Det finns länder som inte godkänner provisoriskt pass för inresa. Kontrollera med landets ambassad innan du ansöker om det provisoriska passet.

Hur bokar jag tid för att ansöka om ett nytt pass?

Du kan boka tid på polisens webbplats på sidan: Passexpeditioner med tidsbokning.

Om jag inte har de uppgifter som bokningen kräver, hur bokar jag en tid?

Om du inte har någon e-postadress eller ett mobiltelefonnummer kan du skriva in ditt hemnummer när du bokar tid via webben. E-post kan uteslutas i vissa bokningssystem. Går det inte att bekräfta bokning, kontakta 114 14. Observera att du då måste skriva ned bokningsnumret och tid innan du stänger bokningssidan eftersom du inte kommer att få någon bekräftelse. Den skickas via e-post eller sms.

Om du inte har tillgång till e-legitimation kan du ta hjälp av ett ombud eller boka tiden genom att ringa polisen på 11414.

Kan jag gå till en polisstation och göra en ansökan?

Du behöver förboka tid för att ansöka om ett nytt pass eller nationellt id-kort, se mer information på sidan Passexpeditioner med tidsbokning.

Hur mycket kostar ett pass/nationellt id-kort?

 • Pass: 400 kronor.
 • Nationellt id-kort: 400 kronor.
 • Provisoriskt pass: 980 kronor.

Kan jag betala med kort eller kontanter på stationen?

Ja, ansökningsavgiften betalas vid ansökningstillfället. Vi rekommenderar betalning med kreditkort/betalkort, men vi tar även emot kontant betalning.

Hur länge är ett pass/nationellt id-kort giltigt?

 • Pass och nationellt id-kort är giltigt i fem år för personer över 12 år.
 • Pass och nationellt id-kort för barn under 12 år är giltigt i tre år.

Nationellt id-kort som är utfärdat innan 2 augusti 2021 där sökande är under 12 år, är giltigt i fem år.

Hur länge är ett provisoriskt pass giltigt?

Ett provisoriskt pass utfärdas för en specifik resa och gäller för den tid och det giltighetsområde sökanden har behov för. Detta ska kunna styrkas vid ansökningstillfället. Längsta giltighetstid är sju månader.

Kan jag få ett provisoriskt pass för att legitimera mig på banken?

Nej, ett provisoriskt pass gäller endast för omedelbar resa.

Vilken giltig id-handling behöver jag vid ansökan om pass/nationellt id-kort?

 • Svenskt vanligt pass (provisoriskt pass är inte giltigt som legitimation)
 • Svenskt nationellt id-kort
 • Svenskt körkort
 • Svenskt SIS-märkt id-kort
 • Id-kort för folkbokförda i Sverige

Om jag saknar id-handling, hur ansöka om pass eller nationellt id-kort?

Om du saknar id-handling kan någon av nedanstående personer närvara vid ansökningstillfället och intyga din identitet, om personen kan visa godkänd legitimation:

Finns inte någon av ovanstående tillgänglig, kontakta 114 14.

Vad händer med mitt giltiga pass om jag byter namn eller personnummer?

Vid byte av namn bör du byta pass och nationellt identitetskort snarast, eftersom det är identitetshandlingar. Polisen hämtar personuppgifterna digitalt vid ansökan om en ny resehandling. Om en resa planeras i nära anslutning till en vigsel är rekommendationen att boka resan i namnet som används före vigseln. Ansökan om ett nytt pass eller nationellt identitetskort kan göras efter hemkomsten.

Om du har bytt personnummer eller tidigare har haft ett samordningsnummer och nu har ett personnummer spärras ditt giltiga pass eller nationella identitetskort och du måste ansöka om nytt. Passet och det nationella identitetskortet är ogiltiga om du har fått ett nytt person- eller samordningsnummer.

Kan jag alltid få ett pass?

Du kan inte få ett pass om

 • du avtjänar ett fängelsestraff.- Är du dömd till ett år eller längre kommer din ansökan att avslås. Du bör därför invänta villkorlig frigivning innan du gör en ansökan.- Är du dömd till fängelsestraff under ett år, men till mer än en månad krävs det passtillstånd från Kriminalvården. Din ansökan prövas individuellt, men det kan hända att du får avslag.
 • du inte kan styrka ditt svenska medborgarskap. Du är skyldig enligt 6 § passlagen och 3 § förordningen om nationellt identitetskort att styrka ditt svenska medborgarskap. Kan du inte uppfylla detta krav kan din ansökan avslås.
 • du redan har ansökt om tre pass under en femårsperiod. När du ansöker om ditt fjärde pass inom samma period beviljas inte din ansökan, om du inte kan visa att du har särskilda skäl för att ytterligare pass ska utfärdas.

Kan jag få ett pass eller nationellt id-kort om jag inte är svensk medborgare?

Nej, endast svenska medborgare kan få svenskt pass eller nationellt id-kort. Kontakta ditt hemlands ambassad för passansökan. Går det inte, kontakta Migrationsverket.

Migrationsverkets webbplats

På passexpeditionen

Hur går det till på passexpeditionen?

 1. Du behöver ha med dig giltig svensk id-handling och ditt gamla pass och/eller nationella id-kort, om det fortfarande är giltigt.
 2. Avgiften betalas.
 3. Ett foto och fingeravtryck tas av passhandläggaren. Du ska inte ha med ett eget foto. När den tekniska kvaliteten på foto och fingeravtryck godkänts ska du:- Kontrollera och godkänna dina uppgifter.- Skriva din namnteckning på fotostationens signaturplatta.
 4. Du får se en bild av hur passet eller det nationella id-kortet kommer att se ut när det är färdigt.
 5. Du kan välja att få meddelande via sms eller e-post när passet eller det nationella id-kortet är klart.

Du kan välja på vilken passexpedition i Sverige du vill hämta ut ditt pass eller nationella id-kort. Du kan även hämta ditt pass eller nationella id-kort på svensk ambassad i utlandet. Du har ingen möjlighet att ändra ditt val efter att ansökan är registrerad.

Hur lång tid har jag på mig att hämta mitt pass eller nationella id-kort?

Det finns på polisstationen i tre månader innan det makuleras. Påminnelse skickas ut.

Hur skriver jag min signatur i ansökan?

Namnteckning skrivs på fotostationens signaturplatta.

Varför kan jag inte ta med ett eget foto till passexpeditionen?

Fotografering för pass och nationellt id-kort sker vid ansökningstillfället hos polisens passexpeditioner. Det gör att kvaliteten på fotot blir bra och utesluter att en person använder sig av någon annans foto i syfte att skaffa sig ett pass på olaglig väg. Dessa regler är enligt passlagen.

Var finns informationen som är avläsbar med maskin?

Passet och det nationella id-kortet är försedda med ett chip som lagrar personuppgifter, foto och fingeravtryck. Syftet är att höja säkerheten och säkerställa att personen på fotot och den som använder resehandlingen är samma person.

Varför behöver jag lämna fingeravtryck i passet och det nationella id-kortet?

Ett fingeravtryck gör ditt pass och det nationella id-kortet till en säkrare resehandling, eftersom det stärker kopplingen till just dig. Fingeravtryck i det vanliga passet och nationella id-kortet är obligatoriskt och i enlighet med EU-regler. Fingeravtrycket lagras endast i datachipet i passet. Barn under sex år och de som har permanenta skador på sina fingrar behöver inte lämna fingeravtryck. Fingeravtryck tas genom att du placerar dina pekfingrar på en speciell läsplatta som skannar av fingeravtrycken. Vid skador på pekfingrarna skannas ett av dina andra fingrar. En sökande som har en tillfällig skada på en eller båda händerna, som gör att fingeravtryck inte kan lämnas, kan endast få ett provisoriskt pass eller nationellt id-kort, beroende på resmål.

Är mitt pass eller nationella id-kort biometriskt?

Samtliga pass och nationella id-kort som utfärdas i Sverige, även provisoriska pass, är maskinläsbara.

När passet är klart

Hur lång tid tar det att få ett pass/nationellt id-kort?

Ordinarie leveranstid för pass och nationellt id-kort är sex arbetsdagar.

Jag har inte fått ett sms om att mitt pass är klart?

Kontakta 114 14.

Kan min sambo hämta mitt pass?

Nej. Pass och nationellt id-kort ska hämtas personligen, fullmakt gäller inte. Du behöver inte förboka tid för att hämta ditt pass eller nationella id-kort.

Vad händer om jag tappat mitt kvitto som jag fick vid ansökningstillfället?

Medborgaren uppmanas ha med sig kvittot. Vid it-relaterade problem kan polisen inte lämna ut ditt pass eller id-kort om du inte kan uppvisa kvitto.

Kan jag hämta mitt pass eller nationella id-kort på annan ort?

Ja. Vill du hämta pass/nationellt id-kort på annan station så meddela detta vid ansökningstillfället.

Kan jag hämta mitt pass eller nationella id-kort på en ambassad eller konsulat?

Du kan hämta ut pass och nationellt id-kort på de flesta av Sveriges ambassader. Passhandläggaren vet på vilka ambassader du kan hämta din handling. Det kostar cirka 200 kronor extra och betalas i lokal valuta på ambassaden. Observera att det kan ta längre tid att leverera en resehandling till svensk ambassad i utlandet.

Varför har jag fått ett sms om att jag har ett pass att hämta utan att ha gjort

Om du inte ansökt om pass/nationellt id-kort kontakta 114 14. Det kan ha blivit fel telefonnummer i systemet.

Kan minderårig hämta ut sitt pass utan att vårdnadshavaren är med?

Ja.

Kan jag som vårdnadshavare hämta ut mitt minderåriga barns pass?

Enligt huvudregeln ska passet/det nationella id-kortet lämnas ut till sökanden personligen. Om det innebär praktiska svårigheter att den minderårige närvarar, får vårdnadshavaren hämta ut passet/det nationella identitetskortet utan den minderåriges närvaro.

Om den minderårige har skrivit sin namnteckning i ansökan och inte varit närvarande vid utlämningstillfället, är det viktigt att kontrasigneringen skrivs på ett korrekt sätt och på rätt ställe i passet eller på det nationella id-kortet. 

Mitt pass är klart men jag är sjuk. Hur länge kan jag vänta med att hämta det?

Om du inte hämtar ut ditt pass eller nationella id-kort inom en viss tid (vanligtvis tre månader) skickar Polismyndigheten en påminnelse till dig och du kan kontakta expeditionen att du önskar hämta ut det senare på grund av sjukdom.

Pass för utlandsboende

Jag bor i utlandet och behöver ett nytt pass eller nationellt id-kort.

Är du svensk medborgare och bosatt utomlands kan du ansöka om pass eller nationellt id-kort i Sverige eller på vissa svenska ambassader i utlandet. Uppgifterna i de register polisen kontrollerar vid ansökan är begränsade och det är din skyldighet, enligt passlagen, att vid ansökan kunna styrka din identitet, ditt svenska medborgarskap och övriga personuppgifter.

Vilka handlingar behöver jag vid ansökningstillfället?

Kontakta 114 14 eller maila till passenhet/registrator för förfrågan. Viss information om vilka handlingar som behövs finns på webbplatsen Sweden Abroad och/eller på webbplatsen för konsulatet eller ambassaden i det land du bor.

Polisens adresser

Om jag inte har rätt dokument med mig?

Om du bor i ett annat land än Sverige kan det ibland behövas till exempel medborgarskapsbevis, födelsebevis eller vigselbevis från landet du bor i. Dessa dokument ska du ta med dig i original eller vidimerad kopia (utförs av Notarius Publicus). Om du inte har med dig dokumentet vid ansökningstillfället kommer handläggaren att informera om vad du behöver komplettera din ansökan med. Du kan skicka dina handlingar med vanlig post till passexpeditionen. 

Var hittar jag blanketten för medborgarskapsutredning?

Var ansöker jag om samordningsnummer?

Om du eller ditt barn ska ansöka om pass eller nationellt id-kort och inte redan har ett personnummer eller samordningsnummer, ska ambassad eller passexpedition rekvirera ett sådant från Skatteverket. Om detta ska ske i Sverige ska du boka tid i tidsbokningssystemet. Det är viktigt att den person det gäller infinner sig personligen på passexpeditionen. Kontakta passexpeditionen innan för att få reda på vilka handlingar som behövs. Sökande kommer att kontaktas när det är klart är och kommer då få en ny tid för passansökan.

Vart skickar jag dokument till passexpeditionen?

Skicka dokument digitalt via formulär eller e-post. Du kan också skicka dem med vanlig post.

Polisens adresser och kontaktformulär

Jag har nyligen blivit svensk medborgare och vill ansöka om ett svenskt pass?

När en person med utländskt medborgarskap blir svensk medborgare läggs informationen in i folkbokföringsregistret av Skatteverket inom några dagar. Det kan ta ytterligare några dagar innan Polismyndigheten får uppgifterna. Ansöker du om pass eller nationellt id-kort inom kort efter att du fått beslut om svenskt medborgarskap, bör du ta med dig beslutet om svenskt medborgarskap i original från Migrationsverket. För person som kommer från något av de nordiska länderna utfärdar Länsstyrelsen beviset.

Vart skickar jag dokument till passexpeditionen?

Skicka dokument digitalt via formulär eller e-post. Du kan också skicka dem med vanlig post.

Polisens adresser och kontaktformulär

Vad ska jag ha med mig vid ansökan?

Var hittar jag blanketter för att ansöka om svenskt medborgarskap?

Jag är medborgare i annat nordiskt land och vill ansöka om svenskt medborgarskap

Pass för barn och unga

Hur ansöker jag om ett pass eller nationellt id-kort för barn?

Barn och ungdomar under 18 år måste personligen komma till passexpeditionen vid ansökan om pass och nationellt id-kort. Vårdnadshavares medgivande krävs alltid för ansökan om pass eller nationellt id-kort för barn under 18 år och ska lämnas på ett särskilt formulär. Vårdnadshavarna ska underteckna och namnteckningen ska vidimeras. Vårdnadshavarna får inte vidimera varandras namnteckningar. 

Var hittar jag blanketten för vårdnadshavares medgivande?

Blankett finns på sidan pass för barn och ungdomar eller på polisstationen.

När behöver jag ha ett medgivande?

Medgivandet behövs även om barnet redan har ett giltigt pass eller nationellt id-kort.

Hur ska blanketten för vårdnadshavares medgivande fyllas i?

Vårdnadshavares namnteckning ska bevittnas med namnteckning, namnförtydligande, adress och telefonnummer. Vårdnadshavarna får inte vidimera varandras namnteckningar. Medgivandet ska förses med datum och får inte vara äldre än en månad vid ansökningstillfället. Är båda vårdnadshavarna med vid ansökningstillfället kan passhandläggaren bevittna namnunderteckningarna på plats. Båda vårdnadshavarna behöver uppvisa giltig id-handling. Glöm inte att kryssa i om ansökan gäller pass eller nationellt id-kort.

Kan jag fylla i blanketten för vårdnadshavares medgivande på datorn?

Nej. Blanketten måste skrivas ut och sedan fyllas i. Du hittar blanketten på sidan: Pass för barn och ungdomar. Se till att få blanketten bevittnad (vidimerad) om detta inte sker på passexpeditionen.

Vad behöver jag som vårdnadshavare ha med mig?

På passexpeditionen ska vårdnadshavare kunna visa upp giltig id-handling

Måste jag ha med ett foto på mitt barn?

Nej. Fotografering sker på passenheten. Medtagna fotografier är inte godkända.

Måste mitt barn signera passet?

Ja, ett barn som har fyllt sju år ska signera, om det är skrivkunnigt. Barn som är under sju år får signera förutsatt att det är skrivkunniga. De barn som inte kan signera får texten "unable to sign" i sitt pass.

Måste mitt barn lämna fingeravtryck?

Nej, barn under sex år och personer med fysiska hinder, undantas från kravet att lämna fingeravtryck.

Jag behöver ett pass eller nationellt id-kort till mitt nyfödda barn.

Det går att få pass till nyfödda upp till tre månader även om deras namn inte blivit godkänt hos Skattemyndigheten. Kontakta passexpeditionen för mer information. Passets giltighet är begränsad. Observera att även spädbarn måste ha öppna ögon på passfotot.

Ena vårdnadshavaren är inte svensk medborgare, hur ansöker man då om pass?

Den vårdnadshavare med svensk id-handling bör följa med till passexpeditionen. Legitimering kan utföras även på den andre föräldern om denne följer med vid ansökan. 

Hur förhindra att mitt barns mamma/pappa skaffar pass utan mitt medgivande?

Kontakta passexpeditionen, telefonnummer 114 14.

Resa med pass

Vad är ett provisoriskt pass?

Om du hastigt måste resa och saknar gällande vanligt pass kan du ansöka om ett provisoriskt, tillfälligt pass som gäller för den aktuella resan, dock längst sju månader. Det är viktigt att du tar reda på om landet du ska besöka godkänner provisoriskt pass för inresa. Kontrollera med det aktuella landets ambassad. Passets giltighetsområde ska begränsas till den sökandes behov av pass och kan inte användas som legitimation i Sverige. Precis som vid ansökan om vanligt pass och nationellt identitetskort krävs att du är svensk medborgare för att ansöka om provisoriskt pass. Du måste också styrka din identitet.

Behöver jag boka tid för provisoriskt pass?

Se information på respektive ansökningsplats då det kan variera.

Hitta polisstation som hanterar pass

Vad ska jag ha med vid ansökan om provisoriskt pass?

Du ska kunna visa ditt behov av det provisoriska passet genom att till exempel visa upp en biljett eller annan handling som styrker att du ska resa. Du ska även ha en giltig id-handling. Du behöver kunna uppge resväg inklusive eventuella mellanlandningar.

Hur långt innan resan kan jag ansöka om provisoriskt pass?

Provisoriskt pass får utfärdas om sökanden har behov av pass omedelbart för en resa och inte hinner få ett vanligt pass. Du kan ansöka om ett provisoriskt pass

Omedelbart kan exempelvis innebära;

 • att sökanden upptäcker på flygplatsen att passets giltighetstid har passerat,
 • att landet sökanden ska resa till kräver längre giltighetstid på passet och att det upptäcks av flygplatspersonal vid incheckning och att sökanden inte hade kontrollerat detta innan avresa,
 • att sökanden ska på en oplanerad resa och inte har ett vanligt pass eller nationellt id-kort,
 • att sökanden har ett nationellt identitetskort, men ska resa utanför EU och inte innehar vanligt pass och inte hinner få ett nytt pass utfärdat (leveranstid fem arbetsdagar),
 • att det vanliga passet är inlämnat på ambassad för ansökan om visum och att passinnehavaren behöver pass för resa under tiden,
 • att sökanden inte har ett vanligt pass men hastigt måste lämna in ett pass för visumansökan och inte hinner få ett vanligt pass.

Vilka länder tar emot resenärer med provisoriskt pass?

Du måste veta hur länge passet ska vara giltigt för inresa och om landet du ska besöka godtar svenskt provisoriskt pass. Detta är inget som Polismyndigheten svarar på utan ta kontakt med landets ambassad eller med din transportör.

Jag har ett pass men har glömt det hemma.

Ditt vanliga pass kommer att återkallas när ett provisoriskt pass utfärdas till dig. Du behöver förlustanmäla detta innan du ansöker om ett provisoriskt pass, om du tappat bort det. Enbart vid särskilda skäl kommer du kunna ha både ett provisoriskt och ett vanligt pass.

Var kan jag ansöka om ett provisoriskt pass?

Jag behöver ett provisoriskt pass och passexpeditionen är inte öppen.

Behöver du hjälp med provisoriskt pass utanför ordinarie tider, kontakta 114 14.

Behöver jag pass eller nationellt id-kort för att resa inom Norden?

Inom Norden brukar det oftast räcka med körkort utfärdat i ett nordiskt land för nordiska medborgare, men det är resenärens ansvar att styrka sitt medborgarskap. Vissa länder i Europa, även Sverige, har infört gränskontroller på inre gräns, det vill säga gränser inom Schengen.

Personer som befinner sig i länder som är med i EU ska kunna styrka sitt medborgarskap. Uppgifter om medborgarskap finns bara i passet och det nationella id-kortet. Därför rekommenderar polisen att svenska medborgare har någon av dessa resehandlingar med sig under vistelsen i ett EU-land, även om nordiska medborgare oftast kan använda ett körkort utfärdat inom Norden, vid resor i Norden.

Information om tillfälliga gränskontroller

Sweden abroad

Vad behöver jag för handlingar för att resa i EU/Schengen?

Även vid resa inom EU/Schengen behöver du ibland kunna uppvisa handling som styrker din identitet och ditt medborgarskap.

Information om tillfälliga gränskontroller

Sweden abroad

Hur länge behöver mitt pass vara giltigt för resa till annat land?

Några länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan. Du bör ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till. Vänd dig till det aktuella landets ambassad eller konsulat. I vissa fall kan resebyrån lämna besked. Polisen svarar inte på detta. Det är alltid resenärens skyldighet att ta reda på information om sin resa.

Jag behöver en kopia på mitt gamla pass för en visumansökan, hur gör jag?

Besök närmaste passexpedition. Medtag giltig legitimation..

Hitta polisstation som hanterar pass

I mitt jobb behöver jag ett extra pass - hur gör jag för att få det?

Du eller din arbetsgivare ska lämna en tydlig skriftlig redogörelse som motiverar behovet av ett extra pass. För arbetsresor är det arbetet som avgör behovet och behöver beskrivas. För privat resande kan det krävas ytterligare underlag.

Broschyr: Extra pass för arbete (pdf, 2 MB)

Jag behöver ta mina fingeravtryck till en visumansökan, hur gör jag?

Kontakta Notarius Publicus. Dessa godkänns av länsstyrelsen. 

Förlust- stöldanmälan av pass

Hur ska jag förvara mitt pass då det är en värdehandling?

Förvara det på ett säkert ställe och se till att det inte skadas. I fel händer kan det användas i olagliga syften. Eftersom passet och det nationella id-kortet också kan användas som id-handling är de av högt värde både vid resa och vid identifiering. Att låta någon annan använda din id-handling kan vara att betrakta som missbruk av urkund. Om du tillåter detta kan det medföra att du döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Mitt pass/nationella id-kort har gått sönder, kan jag resa med det?

Om ditt pass eller nationella id-kort är trasigt kan det vara ogiltigt. Det får till exempel inte finnas egna anteckningar, trasiga eller lösa sidor. Om passet eller det nationella id-kortet är trasigt bör du ansöka om ett nytt. På passexpeditionen görs en individuell bedömning av ditt pass eller nationella id-kort för att se om det har fabrikationsfel eller om det har hanterats vårdslöst.

Jag har tappat bort mitt pass/nationella id-kort, vad gör jag?

Om du förlorat ditt pass eller nationella id-kort ska du anmäla det till polisen. Ring 114 14 eller besök en polisstation för en anmälan. Det kommer då att spärras.

Hitta polisstation

Jag har tappat mitt pass på resa utanför Sverige, hur gör jag?

Om du förlorar ditt pass eller nationella id-kort utomlands ska du kontakta närmaste svenska ambassad eller konsulat. Du behöver kontakta den svenska polisen och spärra ditt pass så snart som möjligt på telefon +46 77 114 14 00.

Jag har blivit bestulen på mitt pass/nationella id-kort, vad gör jag?

Om du blivit bestulen på ditt pass eller nationella id-kort ska du anmäla det till polisen. Ring 114 14 eller besök en polisstation för en anmälan. Det kommer då att spärras.

Hitta polisstation

Jag behöver ansöka om ett nytt pass i utlandet, vart vänder jag mig?

Kontakta närmaste ambassad/konsulat, se swedenabroad.se.

Finns det någon begränsning på hur många pass jag får ansöka om?

Du beviljas högst tre vanliga pass under en femårsperiod. När du ansöker om ditt fjärde pass inom samma period beviljas inte din ansökan, om du inte kan visa att du har särskilda skäl för att ytterligare pass ska utfärdas.

Finns det någon begränsning på hur många nationella id-kort jag får ansöka om?

Det finns ingen begränsning på antal nationella id-kort under en femårsperiod.

Mitt pass eller nationella id-kort har blivit återkallat, vad händer nu?

Polisen skickar beslut till innehavaren. Pass/nationellt id-kort ska omgående lämnas in på närmaste polisstation.

Kontroll av pass och nationellt id-kort

Var kan jag kontrollera om ett pass eller nationellt id-kort är giltigt?

Var kan jag kontrollera om ett diplomatpass är giltigt?

Giltigheten av ett diplomatpass kontrolleras av utrikesdepartementet då de är utfärdare av handlingen.

Var kan jag kontrollera om ett främlingspass är giltigt?

Giltigheten av ett främlingspass kontrolleras av Migrationsverket då de är utfärdare av handlingen.