Sök
Stäng Meny

Sex personer dömda för skjutningar i södra Stockholm

En man döms bland annat till 18 års fängelse för anstiftan av försök till mord, försök till mord, anstiftan av förberedelse till mord samt anstiftan av grovt vapenbrott.

De gärningar som personerna döms för inträffade under tre dagar i följd i januari i år och handlar bland annat om skjutningar i Fruängen och Enskededalen i södra Stockholm.

– Det som var anmärkningsvärt med tillvägagångssättet var att "ordern" var formulerad så att man skulle statuera ett våldskapital, snarare än fokusera på enskilda offer samt att utförarna var så unga. Men tack vare det täta samarbetet med åklagarna, forensikerna och inte minst it-forensikerna gjorde att vi snabbt kunde koppla ihop händelserna och hantera detta som ett sammanhängande fall, säger Andreas Franke, polisinsatschef.

Händelserna i korthet

  • En skjutning den 20 januari 2023 i Fruängen då 15 skott avfyrades med ett automatvapen mot en lägenhetsdörr i ett bostadshus utan att någon kom till skada fysiskt.
  • En skjutning med ett automatvapen den 21 januari 2023 i Enskededalen mot en målsägande som lyckades undkomma utan fysiska skador.
  • En förberedelse av skjutning den 22 januari 2023 i Skarpnäck mot okänd person som avbröts tack vare ett polisingripande.

Domarna

Utöver fängelsedomen på 18 år som en 20-årig man döms till, döms de fem andra personerna enligt nedan.

  • En 15-årig pojke döms till sluten ungdomsvård i 1 år och 5 månader och en 16-årig pojke döms till sluten ungdomsvård i 1 år och 2 månader, för försök till mord och grovt vapenbrott för skjutningen i Enskededalen. Med anledning av deras ålder döms de till sluten ungdomsvård. Straffvärdet för en 18-åring hade motsvarat fängelse i 12 respektive 10 år.
  • En 19-årig man döms för medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott till fängelse i 7 år och 6 månader.
  • En 20-årig man döms för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott till fängelse i 4 år och 9 månader och en vid brottet 17-årig pojke till ungdomsövervakning i 1 år för händelsen i Skarpnäck

Mer information om händelserna och domen finns på Södertörns tingsrätts webbplats:

Fällande dom i mål om skjutningar i södra Stockholm i januari 2023, Södertörns tingsrätts webbplats