Sök
Stäng Meny

Organiserade stölder av stora mängder däck i Göteborg

Däck för 6-9 miljoner kronor uppskattas har stulits runt om i Göteborg hittills i år. Polisen uppmanar nu att man märker sina däck och fälgar.

Sedan januari i år har polisen i Storgöteborg handlagt mellan 180 till 200 ärenden där man blivit bestulen på däck och fälgar. Stölder som drabbat både privatpersoner och bil- och däckfirmor. Och det är de exklusivare bilarna, Tesla, Mercedes, Volvo och BMW, som förekommer mest.

Bristande bevisning

Polisen misstänker att stölderna är organiserade och att det är svårt att komma åt dem när stöldgodset inte går att härleda till sina rätta ägare.

– Svårigheterna med de här utredningarna ligger dels i en bristande bevisning eftersom stölderna många gånger upptäcks flera timmar efter att det skett. Men också för att vi inte kan identifiera och härleda rätt däck och fälgar till rätt händelse och ägare om och när vi anträffar dem, säger Johan Carlsson chef vid polisens brottssamordning i Storgöteborg.

Märk dina däck och fälgar

Nu uppmanar polisen att man stöldskyddsmärker sina däck och fälgar. Detta för att man ska ha möjlighet att identifiera stöldgodset när det påträffas och för att skapa bättre förutsättningar att lagföra gärningsmän.

Skulle man bli bestulen på sina däck och fälgar är det också viktigt att man vid anmälningstillfället anger hur man märkt dem, poängterar Johan Carlsson:

– Liksom man märker sin cykel eller andra delar på sin bil kan man också märka sina däck och fälgar. Det underlättar för oss i våra utredningar att härleda rätt stöldgods till rätt stöld och målsägare. Det är också en fördel att parkera på upplysta ställen och att säkerställa att bilen är låst och larmad. Kontakta gärna försäkringsbolaget och se om de har några särskilda råd och rekommendationer.

Flera däckuppsättningar på firmor

En del av stölderna sker hos bil- och däckfirmor, där många däck stjäls vid ett och samma tillfälle. Vanligt vid dessa stölder är att gärningspersonerna hittar den extra vinter- eller sommardäckuppsättningen i bagaget på bilarna och enkelt kommer därifrån med samtliga åtta däck från varje bil.

– En uppmaning är att man förvarar de extra däckuppsättningarna till bilarna på något annat sätt, som försvårar att de kommer åt dem enkelt, säger Johan Carlsson.

Skydda dig från stöld

Kännetecken: Märk/rista in personliga kännetecken, exempelvis på fälgens baksida, som underlättar identifiering av däcket om det stulits och anträffas.

Fälglås: en anordning du sätter fast på dina fälgar. Låset försvårar för tjuven att komma åt hjulbultarna.

Om att anmäla stöld av eller ur fordon till polisen.