Sök
Stäng Meny

Utredaren: ”Hade han inte stoppats hade det säkert blivit fler offer”

En man döms till sju års fängelse för bland annat två fall av grov våldtäkt. Övergreppen har skett mot kvinnor som befinner sig i prostitution. – De har fruktat för sina liv, säger Anna Josefsson, utredare på människohandelssektionen.

Det var i vintras som mannen – under knivhot – våldtog flera kvinnor på olika adresser runt om i Stockholm. Efter en gedigen utredning, och målsäganden som vågat dela med sig av sin utsatthet, kom domen från Solna tingsrätt.

Fyra fall av våldtäkt med liknande modus utreddes. Ett av ärendena lades ner och i ett av ärendena väcktes åtal, men målsäganden ville inte medverka och kom aldrig till tingsrättsförhandlingen.

Mannen som är i 30-årsåldern döms till sju års fängelse och utvisning för två grova våldtäkter samt försök till rån och ringa narkotikabrott. Han döms även till att betala totalt 630 000 kronor i skadestånd till målsägarna.

Principiellt viktig

Domen är principiellt viktig av två skäl, berättar Anna Josefsson, utredare på människohandelssektionen i region Stockholm.

– Den visar på vilken utsatthet dessa tjejer befinner sig i, att en kund plötsligt drar fram en kniv och begår ett grovt brott mot dem, säger hon.

Susanne Svensson, utredare och förundersökningsledare på människohandelssektionen i region Stockholm, fyller på:

– Domen visar också på att polis, åklagare och domstol faktiskt tar de här människorna på allvar. Det har ingen som helst betydelse att de här tjejerna befunnit sig i prostitution, de har utsatts för grova sexualbrott, säger hon.

Framgångsfaktor

En av framgångsfaktorerna har varit att ärendena initierats av spanare som arbetat med uppsökande verksamhet. Att prata och skapa relationer med människor som befinner sig i prostitution kan leda till att fler vågar anmäla, berättar Anna Josefsson.

– Det är viktigt att man lyckas fånga upp sånt här när det skett, det är inte självklart för många som lever i den här utsattheten att anmäla. I de här fallen har tjejerna berättat väldigt bra om vad som hänt och vågat uttrycka sin rädsla och utsatthet – de har fruktat för sina liv, säger hon.

Åklagaren yrkade på nio års fängelse, samtidigt är utredarna nöjda med domen.

– Vid första anblick är sju år ett bra straff med svenska mått mätt. Samtidigt är brotten systematiska, planlagda och grova – han hade med sig en kniv. Hade han inte stoppats hade det säkert blivit fler offer, säger Susanne Svensson.

Relaterat innehåll

Människohandel är ett prioriterat område för polisen. Målet är att göra Sverige till en oattraktiv marknad för den organiserade brottslighet som ofta ligger bakom den här typen av brott.

Människohandel