Sök

Kamerabevakning med hjälp av drönare under SM-veckan och Cityfestivalen

Bild 1/2
Karta över UAS-bevakning under Cityfestivalen.
Karta över UAS-bevakning under Cityfestivalen. Bild: Polisen
Bild 1/2
Karta över UAS-bevakning under SM-veckan.
Karta över UAS-bevakning under SM-veckan. Bild: Polisen

Polisen har tagit beslut om kamerabevakning i Västerås mellan den 26 och den 30 juni.

Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning, under SM-veckan och Cityfestivalen i Västerås.

Under SM-veckan kommer bevakningen att ske i området Sjöhagsvägen mellan Djuphamnsvägen och Björnövägen samt ut över del av Västeråsfjärden.

Under Cityfestivalen kommer bevakning att ske i centrala Västerås vid festivalområdet. Kamerabevakningen kommer ske med hjälp av drönare (obemannade luftfartyg) med kameror. Bevakning kommer även ske med fast monterade kameror i anslutning till Lögarängen under SM-veckan och i anslutning till festivalområdet/centrum under Cityfestivalen. Berörda områden för UAS, drönare, framgår av bilderna.

Syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra och upptäcka brott samt underlätta och möjliggöra utredning och bevisning av dessa. Bevakningen kommer att bedrivas som ett komplement till polisens patrullering och andra trygghetsskapande åtgärder under evenemangen.

Besluten innebär en möjlighet för polisen att använda UAS när det bedöms att behov finns. Kamerabevakning med UAS sker i huvudsak från hög höjd för att få en överblick över ett område. Besluten gäller under SM-veckan 26-30 juni och Cityfestivalen 27-30 juni. Det kommer att finnas skyltar som upplyser om var kamerabevakning sker.

Kamerabevakning med drönare

  • Drönare, kan även benämnas som UAS eller unmanned aerial system, är polisens system för obemannade flygfarkoster.
  • Polismyndigheten har rätt att under viss tid bedriva kamerabevakning av en plats dit allmänheten har tillträde, om det av särskild anledning finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra sådana brott.
  • Polisen har också rätt att använda filmmaterial i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
  • Läs mer om hur polisen behandlar personuppgifter.