Sök

Kamerabevakning med hjälp av drönare under summer meet Västerås 2024

Karta över UAS-bevakning under Summer meet 2024.

Karta över UAS-bevakning under Summer meet 2024. Bild: Polisen

Polisen har tagit beslut om kamerabevakning i Västerås mellan den 4 och den 7 juli.

Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning under Summer meet i Västerås. Under bilträffen kommer bevakningen att ske bland annat på cruisingsträckan, Lögarängen, Johannisbergs flygfält, Hälla och Hammarbyrampen. Kamerabevakningen kommer ske med hjälp av drönare (obemannade luftfartyg) med kameror. Bevakning kommer även ske med fast monterade kameror på strategiska platser längs cruisingsträckan. Berörda områden för UAS, drönare, framgår av bilden.

Syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra och upptäcka brott samt underlätta och möjliggöra utredning och bevisning av dessa. Bevakningen kommer att bedrivas som ett komplement till polisens patrullering och andra trygghetsskapande åtgärder under evenemanget.

Beslutet innebär en möjlighet för polisen att använda UAS när det bedöms att behov finns. Kamerabevakning med UAS sker i huvudsak från hög höjd för att få en överblick över ett område. Besluten gäller under Summer meet 4-7 juli. Det kommer att finnas skyltar som upplyser om var kamerabevakning sker.

Kamerabevakning med drönare

  • Drönare, kan även benämnas som UAS eller unmanned aerial system, är polisens system för obemannade flygfarkoster.
  • Polismyndigheten har rätt att under viss tid bedriva kamerabevakning av en plats dit allmänheten har tillträde, om det av särskild anledning finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra sådana brott.
  • Polisen har också rätt att använda filmmaterial i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
  • Läs mer om hur polisen behandlar personuppgifter.