Sök

Ny färdväg för Uppsalas studentflak

Karta över färdvägen går via gatorna S:t Olofsgatan, Kungsgatan, Drottninggatan och Övre Slottsgatan.

Den nya färdvägen går via gatorna S:t Olofsgatan, Kungsgatan, Drottninggatan och Övre Slottsgatan. Förare ansluter till slingan med sitt ekipage och åker varvet medsols, max 1,5 timme. Bild: Polisen

I juni tar många studenter examen och en del i firandet är att åka runt i centrala Uppsala på flak.

Färdvägen samt körtiden för årets studentflaksåkning har kortats för att underlätta för samhällsviktiga funktioner som ambulans och lokaltrafik.

Den nya färdvägen går via gatorna S:t Olofsgatan, Kungsgatan, Drottninggatan och Övre Slottsgatan. 

Den tidigare färdvägen sträckte sig över Kungsgatan och förbi resecentrum samt längs Sjukhusvägen förbi Akademiska sjukhuset. Detta har medfört svårigheter gällande framkomlighet för bussar samt för ambulans kring sjukhuset. 

Den nya färdvägen har tagits fram i samråd med Uppsala kommun, UL samt ambulans. Färdvägen har även behövt ta hänsyn till planerade vägarbeten samt kommunalt beslutade sommargator där trafik skall uteslutas.

Med anledning av den förkortade sträckan har även körtiden för respektive flak minskat till 1,5 timme. Det vill säga med 30 minuter sedan tidigare körtid. Detta för att förebygga stopp i trafikmiljön med förhoppningen om att studentkortegen ska flyta på så obehindrat som möjligt.

Om anmälan och flakvärdar

Informationen vänder sig till ansvarig arrangör och förare för studentekipage i Uppsala kommun samt den som är uppdragsgivare och har beställt ett studentflak.

Anmälan av studentflak inom Uppsala kommun sker senast den 2025-06-01 genom att fylla i anmälningsblanketten (pdf, 813 kB) som mejlas till studentflak.uppsala@polisen.se. Observera att samtliga fält i blanketten är obligatoriska. 

Märk mejlet endast med registreringsnummer i ämnesraden.

Föraren ska ha fyllt 21 år och haft körkort med rätt behörighet sedan två år tillbaka. Om traktor med släp ska framföras behövs lägst behörighet B sedan två år.

Minst en flakvärd är obligatoriskt. Två flakvärdar är polisens rekommendation. Flakvärden skall ha fyllt 21 år och skall vara nykter. Flakvärdar skall bära gul väst.

Arrangören eller den som beställer ett studentekipage, måste anmäla dess startplats samt slutdestination.

Framförs ett ekipage som inte uppfyller kraven kan ekipaget bli stoppat och polis kan hindra fortsatt färd.

Vid misskötsel på flaket, exempelvis genom att föremål kastas av flaket, kan färden komma att avbrytas.

Besiktning av ekipage

Den 5:e juni genomförs en besiktning av studentflaket. Vid godkännande utfärdas ett intyg. Observera att flaket inte får köras i stan om det inte är anmält och besiktigat innan avfärd.

Besiktningen genomförs på IFU ARENA i Gränby torsdagen den 5:e juni klockan 07:30-11:00. Infart till besiktning via Edith Södergrans gata.

Se även till att den som är chaufför har en kopia av anmälningsblanketten med sig aktuell dag för att visa upp i samband med besiktningen.

Eventuell musikanläggning på flaket måste vara monterad innan besiktning och får ej monteras på besiktningsstationen.

Samtliga anmälda flak ska åka till besiktningsstationen för att genomföra en besiktning och därefter erhålla ett intyg från besiktningen samt förhållningsregler innan man får transportera studenter.

Intyget ska medföras vid färd och vara väl synligt. Utan detta intyg kan färden stoppas.

Färdväg

Se kartan ovan som visar studentflaksvägen i Uppsala den 5:e juni. Förare ansluter till slingan med sitt ekipage och åker varvet medsols, max 1,5 timme.

Information och begränsningar gällande färdvägen kommer att meddelas vid besiktningen den 5:e juni.

Polisen hanterar inte frågor kring upphämtningsplats av studenter utan kan endast hänvisa till att upphämtning och avlämning skall ske utifrån gällande trafik- och parkeringsföreskrifter. 

Säkerhetsregler som ska vara uppfyllda

Att antalet studenter per ekipage är lämpligt och att de är placerade så att det inte kan uppstå någon fara.

Att ha hållfasta skyddsräcken, som är minst 110 centimeter höga och hindrar någon att falla av flaket.

Att säten eller bänkar ska sitta fast.

Att utrymmet för studenterna inte får ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador.

Att en direktkontakt finns mellan flakvärd och förare genom ett tillförlitligt kommunikationssystem. Om mobiltelefon används, ska den vara uppkopplad under hela färden.

Att inte köra fortare än 20 km/h (gångfart rekommenderas = max 7 km/h) och endast köra på vägar där högst 70 km/h är tillåtet.

Att om transporten sker på släpfordon ska den vara kopplad till dragfordonet på ett trafiksäkert sätt.

Att föraren ska ha fyllt 21 och innehaft körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras behövs lägst behörighet B sedan 2 år.

Att om någon av ovanstående förutsättningar inte är uppfyllda gäller grundreglerna: man får inte transportera personer på ett släpfordon som inte har genomgått lämplighetsbesiktning för personbefordran. Polisen får i så fall hindra fortsatt färd.

Att avbryta färden efter 1,5 timme.

Mer om regler för studentflak på Transportstyrelsens hemsida www.transportstyrelsen.se samt ytterligare information på polisen.se.