Sök

Den särskilda händelsen Frigg övergår till ordinarie verksamhet

Den nationella särskilda händelsen Frigg kommer att övergå i den ordinarie polisiära verksamheten. Därmed permanentas det nya och framgångsrika sättet att arbeta mot den grova brottsligheten.

Den nationella särskilda händelsen (NSH) Frigg startades i oktober 2023 som ett svar på det ökade gängvåldet i Sverige. Polismyndigheten kunde konstatera att det krävdes kraftsamling och nya sätt att möta de snabba förändringarna i de kriminella miljöerna. NSH Frigg har varit ett framgångsrikt sätt att bedriva brottsbekämpning på, säger Ted Esplund som är biträdande kommenderingschef i Frigg.

Vi har klarat upp fler grova våldsbrott, men framförallt har vi kunnat förhindra ett stort antal planerade dåd. Det har varit möjligt genom ett nytt sätt att arbeta.

Arbetet kommer inte minska

NSH Frigg och dess förbättrade arbetsmetoder ska fortsätta och vidareutvecklas i den ordinarie polisverksamheten. Ambitionen är att förändringen ska ske runt kommande årsskifte. Den betyder alltså inte att arbetet mot den grova brottsligheten kommer minska i intensitet. Tvärt om.

En särskild händelse startar när det finns behov av att leda ett arbete utanför de ordinarie strukturerna. Vi har nu kommit så långt att det arbetet kommer kunna bedrivas i den ordinarie verksamheten, säger Ted Esplund.

Nya metoder har gett goda resultat

Den grova brottsligheten håller sig varken inom regionala eller nationella gränser. Genom snabb informationsdelning nationellt, internationellt och regionalt har Polismyndigheten kunnat agera snabbare och mer träffsäkert och därmed kunnat sätta in snabba och effektiva åtgärder. Och det har gett goda resultat.

Vi har fortsatt ett allvarligt läge i Sverige kopplat till det grova våldet och vi ser fortfarande att det finns områden där vi behöver utvecklas ännu mer i den snabbt föränderliga kriminella miljön. Men jag vill påstå att vi aldrig varit bättre rustade för att möta den utvecklingen, säger Ted Esplund.