Sök

Årets rapport om människohandel

Polismyndighetens årliga rapport om människohandel har nu redovisats till regeringen. Under 2023 identifierades fler thailändare och svenskar som utsatta för exploatering.

Under 2023 tog polisen emot fler anmälningar om människohandel och exploatering än föregående år, det gällde både exploatering för arbetskraft och sexuella ändamål.

Myndighetsgemensamma insatser inom massagebranschen var framgångsrika

För första gången identifierades fler som var utsatta inom arbetskraftsexploatering (189) än inom sexuell exploatering (182). Av de personer som identifierades kom flest från Thailand, vilket bryter en mångårig trend där Rumänien varit vanligast förekommande i statistiken.

–  Att Thailand nu ligger högst beror på ett ökat antal ärenden inom bärbranschen och framgångsrika myndighetsgemensamma insatser inom massagebranschen, säger Janna Davidsson, nationell rapportör på människohandel och författare av 2023 års rapport.

Utsattheten bland ukrainska medborgare var fortsatt stor under 2023, både inom sexuell exploatering och arbetskraftsexploatering.

Fler från Sverige utsätts för människohandel eller exploatering

År 2023 fanns för första gången Sverige med bland de fem vanligaste ursprungsländerna bland de som Jämställdhetsmyndigheten identifierade som utsatta för människohandel eller exploatering.

– En stor andel av de identifierade svenskarna hade blivit rekryterade av kriminella grupperingar, men svenskar har också exploaterats för sexuella ändamål och som arbetskraft. Det är svårt att veta vilka orsaker som ligger bakom ökningen, säger Janna Davidsson.

Förslag framåt

Som förslag på åtgärder föreslås bland annat ett stärkt brottsofferperspektiv i ett center för koordinering av människohandelsoffer, införande av barnkoordinatorer, en stärkt förmåga i den uppsökande verksamheten mot sexuell exploatering och kompetenshöjande insatser till Domstolsverket.

Lägesrapport 25 Människohandel (pdf, 1006 kB)

Lägesrapport 25 över människohandel 2023

Sedan 1998 har Polismyndigheten i uppdrag att bevaka och analysera situationen rörande människohandel i Sverige. Rollen som nationell rapportör innebär att varje år i en skrivelse till regeringen redogöra för omfattningen av människohandel till, i och genom Sverige, samt att lämna förslag på hur människohandeln och relaterade brott kan förebyggas och bekämpas.

En årlig rapportering om omfattningen och karaktären av människohandel i Sverige görs även till EU-kommissionen som i sin tur rapporterar regelbundet till Europaparlamentet. Arbetet som nationell rapportör innebär också att informera om hur Sverige arbetar för att förebygga och bekämpa människohandel och prostitution, samt att leda och utveckla det kompetenshöjande arbetet inom Polismyndigheten rörande dessa frågor.

Relaterad information