Extra nykterhetskontroller i hela landet
Alkohol och droger är fortsatt en av de vanligaste orsakerna till allvarliga olyckor i trafiken. Mellan 9 och 15 december genomför polisen därför extra nykterhetskontroller i hela landet.
– Den här veckan kommer polisen att synas extra mycket i trafiken. Vi hoppas att det ska bidra till att fler låter bli att sätta sig onyktra bakom ratten – då kan vi förhindra potentiellt mycket allvarliga trafikolyckor, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.
Enligt färsk statistik från Transportstyrelsen omkom 178 personer i trafiken mellan januari och oktober i år. Det är något färre förolyckade än under samma period förra året men fortfarande inte i närheten av Nollvisionen – att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. De senaste åren har dessutom närmare 25% av dödsolyckorna på vägnätet varit alkohol- eller drogrelaterade.
– Vi vet att alkohol och narkotika har stor påverkan på kroppen. Reaktionstiden blir längre samtidigt som uppmärksamheten och koordinationen försämras avsevärt. Detta får förstås stora konsekvenser för bilisters körförmåga, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen. Hon betonar att påverkade förare utsätter både sig själva och andra trafikanter för direkt livsfara,
– Det är anledningen till att vi lägger stort fokus på nykterhetskontroller. Vi måste få bort dessa livsfarliga förare från vägarna och förhoppningsvis rädda liv, säger Ursula Edström.
Enligt Trafikverket mister ungefär 50 personer livet varje år på grund av drog- eller rattfylleri.
– De flesta i trafiken kör nyktra - men de få som kör påverkade utgör en stor risk för sig själva och andra. Alkohol och droger är inblandade i nära en fjärdedel av dödsolyckorna i trafiken, säger Maria Krafft, måldirektör trafiksäkerhet på Trafikverket.
– Därför är det positivt att många jobbar för att skapa nykter trafik: Polisen gör kontroller, intresseorganisationer och branschorganisationer jobbar för att påverka normer och värderingar, fordonsindustrin utvecklar nykterhetsstödjande teknik i bilar och alla som upphandlar fordon kan ställa krav på alkolås. Det finns även samarbeten mellan exempelvis vården och Polisen för att förhindra återfall i rattfylleribrott, säger Maria Krafft.
Så går trafiknykterhetskontrollen till
Föraren av fordonet får blåsa i ett så kallat sållningsinstrument. Om alkoholhalten i utandningsluften överstiger godkänd gräns ger instrumentet utslag och föraren får lämna ytterligare två utandningsprov med 6-8 minuters mellanrum i ett bevisinstrument. Detta steg sker vanligtvis på en polisstation eller i en polisbuss.
Från de båda bevisproven räknar instrumentet ut ett medelvärde av alkoholhalten i utandningsluften. Medelvärdet ligger senare som grund när en åklagare eller domstol beslutar om påföljd och när Transportstyrelsen beslutar om att eventuellt återkalla körkortet.
Du kan hjälpa till!
Känner du någon som har ett pågående risk- eller missbruk? På Vårdguiden 1177 kan man hitta hjälp för att komma i kontakt med rätt vårdinstans. Vill du tipsa polisen om någon som kör eller väntas köra berusad eller narkotikapåverkad, ring 114 14. I en akut situation ring 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, tidpunkter, resväg med mera. Du kan vara anonym.
SMADIT – Samverkan mot alkohol och droger i trafiken
De personer som visar sig vara onyktra vid polisens kontroller får ett erbjudande om kontakt med vården inom 24 timmar genom ett samarbete som heter SMADIT (samverkan mot alkohol och droger i trafiken). De får också broschyren ”Aldrig mer”. Läs mer om SMADIT på Folkhälsomyndighetens webbplats
Zhero – samverkan för att nå Nollvisionen
I samverkan med Trafikverket och en rad andra aktörer ingår polisen i initiativet Zhero. Syftet är att öka förståelse och acceptans för trafiksäkerhetsåtgärder och vad som är ett trafiksäkert beteende för att nå målen i Nollvisionen. Genom stärkt kommunikation kan trafiksäkerhetsfrågan också lyftas högre på samhällsagendan. Läs mer på Zheros webbplats
Om polisens trafikveckor
Den nationella trafikveckan med fokus på nykterhet är en av många trafiksäkerhetsveckor som polisen genomför varje år. Under de andra veckorna ligger fokus på bland annat hastighet, tung trafik och brott på väg. Visionen för polisens trafiksäkerhetsarbete är att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Om polisens trafikkontroller