Sök

Mellanhänder allt vanligare vid korruptionsbrott

Porträttbild av Natali Engstam Phalén.

Natali Engstam Phalén, brottsförebyggande specialist på Polisens Nationella antikorruptionsgrupp.

Korruptionsmäklare används allt oftare som mellanhand vid mutbrott. De används inom flera branscher, till exempel inom bilbesiktnings- och bankverksamhet. Det visar en rapport från Polismyndighetens Nationella antikorruptionsgrupp.

I rapporten framgår att fenomenet med så kallade korruptionsmäklare är mer utbrett i samhället än man tidigare har trott. I dessa fall framgår att det finns en medhjälpare som tar emot betalningar och agerar som en mellanhand. Ofta är det korruptionsmäklaren som söker upp personer som kan ha ett intresse av att muta och ordnar ett upplägg. Ett exempel där denna metod förekommer är bilbesiktningsbranschen där en besiktningstekniker genom en mellanhand mutas att godkänna bilar, som ibland inte ens undersökts.

– Det här är oroande eftersom vi ser ett mer professionaliserat och industrialiserat förhållningssätt till mutor. Skadeverkningarna riskerar då att bli ännu allvarligare eftersom en enskild muttagare kan användas många gånger, säger Natali Engstam Phalén, brottsförebyggande specialist på Polisens Nationella antikorruptionsgrupp.

Framgångsrikt arbete

Fenomenet med korruptionsmäklare förekommer i flera branscher men de ärenden som har lett till åtal och lagföring har avsett bilbesiktnings- och låneverksamhet hos banker. Beträffande bilbesiktningsverksamheten har Nationella korruptionsgruppen (NKG) bedrivit ett omfattande arbete tillsammans med branschen, som lett till flera anmälningar. Det arbetet fortgår.

– Det här är en riskutsatt bransch i och med att det rör sig om myndighetsutövning i en situation som har stor betydelse för enskilda och där beslutsfattaren ofta arbetar ensam. Samtidigt visar de åtgärder som branschen har gjort att det lönar sig att uppmärksamma frågan och att det finns åtgärder att vidta för att minska korruptionsriskerna, säger Natali Engstam Phalén.

Kopplingar till organiserad brottslighet

Polisens underrättelseuppgifter visar att fenomenet sprider sig till allt fler branscher och att det finns tydliga kopplingar till den organiserade brottsligheten.

– Vi ser på olika sätt att det här fenomenet ökar, och att den organiserade brottsligheten har fått fäste även här. För att den kriminella ekonomin ska fungera krävs penningtvätt, men också korruption, alltså att man skaffar sig inflytande hos beslutsfattare som öppnar dörren till fler förmåner. Genom dessa två kugghjul möjliggörs både användning av brottsvinster och att den kriminella verksamheten kan fortgå, säger Natali Engstam Phalén.

Tar sig in i offentlig sektor

I rapporten konstateras även att de kriminella nätverken över tid har tagit sig in i centrala samhällsfunktioner, ofta i offentlig sektor.

– Mutor är ett effektivt och relativt billigt verktyg för att infiltrera vårt demokratiska samhälle och komma åt nyckelfunktioner. Däremot är jag bekymrad över att de anmälningar vi får in inte återspeglar hur stort vi tror att problemet är, säger Natali Engstam Phalén.  

Måndagen den 9 december är internationella antikorruptionsdagen. I och med detta vill Polismyndighetens Nationella antikorruptionsgrupp uppmärksamma frågan och bidra med ökad kunskap inom området.

– Vi behöver en större och bredare förståelse för korruptionsproblematiken i Sverige. Här behöver vi bli bättre både på att upptäcka, polisanmäla och förebygga korruption, samt behandla denna brottslighet som det samhällshot det faktiskt är, säger Natali Engstam Phalén.

Årsrapport från nationella anti-korruptionsgruppen

Relaterad information