Sök

Insats på Arlanda förhindrar att barn förs bort

Inför julen har polisen haft ett ökat fokus på att förhindra att barn förs ut ur landet mot sin vilja och utsätts för hedersrelaterade brott i andra länder.

Risken för att barn förs bort är som störst när skolloven börjar, därför har polisen nu ökat fokus på att förhindra det.

– När ett barn väl befinner sig i ett annat land är det mycket svårare för svenska myndigheter att kunna agera, därför är det oerhört viktigt att vi ingriper innan barnen lämnar landet, säger Åsa Wallinder, verksamhetsutvecklare vid Noa.

Ökad närvaro på Arlanda flygplats

Under veckan har polisen genomfört samtal på Arlanda med sällskap som reser med barn eller ungdomar på väg till tredje land, alltså ett land utanför EU/EES. Fördjupade kontroller har gjorts när det har funnits misstanke om att barnet blir utsatt eller kan bli utsatt för brott.

– Vi har under veckan talat med ett femtiotal barn och deras resesällskap. Många uppskattar att vi vill ta vara på barns rättigheter och lyssnar på vad barnen har att säga. Vår insats har lett till en polisanmälan om förberedelse till våldsbrott. Exakt vilken typ av våldsbrott det handlar om vill vi i nuläget inte säga av hänsyn till de inblandade, berättar Åsa Wallinder.

Arlanda flygplats är Sveriges största och har flest tredjelandsflygningar och flest antal resenärer. Flygplatsen är många gånger den sista anhalten innan ett barn förs utomlands, därför är det viktigt med ökad polisiär närvaro där i samband med skollov.

Utreseförbud

En socialnämnd kan begära att förvaltningsdomstolen fattar beslut om att ge ett barn utreseförbud. Det kan göras om socialnämnden ser att det finns en påtaglig risk för att ett barn förs utomlands och att barnets hälsa och utveckling kan skadas under utlandsvistelsen.

– Därför är det väldigt ovanligt att försöka föra ut barn med utreseförbud. Det är de som ännu inte fått ett förbud, men som ligger i riskzonen som vi vill hitta, säger Åsa Wallinder.

Många av de brott som bortförda barn utsätts för är redan påbörjade i Sverige, innan utresan genomförs. I vissa fall rör det sig om förberedelse till det fullbordade brottet och i vissa fall kan det röra sig om försök till det fullbordade brottet, som kan vara till exempel tvångsäktenskap, barnäktenskap eller könsstympning.

Barn- och tvångsäktenskap

Det är straffbart att förmå eller tillåta ett barn att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. Till skillnad från brottet äktenskapstvång krävs det inte att det har använts något olaga tvång eller utnyttjande av offrets utsatta situation om brottet har begåtts mot ett barn. Även försök, förberedelse och stämpling till barnäktenskapsbrott är kriminaliserat.

Det är brottsligt att förmå en person att ingå äktenskap, även om det är giltigt i det land där äktenskapet ingås. Det innebär att det är brottsligt att tvinga en person att ingå äktenskap såväl utomlands som i Sverige. Detsamma gäller för den som tvingar en person att ingå i en äktenskapsliknande förbindelse.

Det är även ett brott att vilseleda en person till att resa utomlands i syftet att personen ska ingå äktenskap eller äktenskapsliknande förbindelse. Straffet för detta brott är fängelse i högst två år.

Könsstympning

Könsstympning av flickor och kvinnor är ett uttryck för hedersrelaterat våld och förtryck eftersom det syftar till att kontrollera kvinnors oskuld och sexualitet för att därigenom skydda familjens heder

Lagen om förbud mot könsstympning av kvinnor omfattar alla typer av ingrepp, utom medicinska, på de kvinnliga könsorganen. Även försök, förberedelse, stämpling och underlåtenhet att avslöja eller förhindra brott är straffbelagt.

Hedersrelaterade brott

Fakta

Utrikesdepartementet och Sveriges ambassader hjälper svenska medborgare och personer bosatta i Sverige som under en utlandsresa riskerar att hållas kvar och utsättas för familjerelaterat och hedersrelaterat våld och förtryck