Gemensam nordisk rapport över gränsöverskridande penningtvätt med kontanter
Den organiserade brottsligheten samarbetar över gränser för att undgå upptäckt av penningtvätt. För att maximera sina brottsvinster exploateras det faktum att det inom Norden finns 5 olika valutor, däribland euron, och 5 olika lagstiftningar.
I flera nordiska länder har polisen identifierat att långt mycket mer kontanter förs in i landet än vad som förs ut ur landet lagligt. Fysisk transport av kontanter över landsgränser ett av de äldsta och mest grundläggande tillvägagångssätten för att tvätta pengar, och det är fortfarande en utbredd metod idag.
Att föra ut kontanter från de nordiska länderna, eller däremellan, är i sig inte förbjudet och kontanter kommer fortsätta vara en betydande betalmetod i den nordiska ekonomin. Rapporten menar dock att en betydande mängd av kontanterna som förs ut ur norden har sitt ursprung i illegal verksamhet bl.a. narkotika- och ekobrott. Pengarna tvättas sedan med olika sorters upplägg innan kontanterna förs tillbaka för att på så sätt generera brottsvinster som kan återinvesteras i ny illegal verksamhet.
– Kriminella ombesörjer storskaliga kontanttransporter över den svenska gränsen som investeras i illegala varor och återförs till Sverige i tvättad form. Dessa gränsöverskridande flöden främjas av otillräckliga kontroller samt brist på internationell samsyn runt åtgärder och påföljder för penningtvätt och illegal kurirverksamhet. Sveriges regelverk är i det sammanhanget inte tillräckligt effektivt säger Lena Palmklint, chef för Finanspolisen.
Rapporten visar hur utbrett tillvägagångssättet är och att risken för penningtvätt genom kontantutförsel är avsevärd. Samtidigt som lagstiftning i ett land kan utnyttjas, kan ett annat land ha lösningen till att täppa igen sårbarheter. Cashing out är ett nordiskt samarbetsprojekt där ämnet för rapporten har varit kontantutförsel över gräns kopplat till penningtvätt. Svenska Polismyndigheten har varit med och bidragit till rapporten.