Sök

Hackergruppen Anonymous Sudan reducerad med hjälp av svensk polis

I en internationell operation, Operation PowerOFF, har amerikanska myndigheter med stöd av bland andra svensk polis identifierat och åtalat hackare och stängt ner flera servrar som använts vid cyberattacker över hela världen.

Polismyndigheten har haft en viktig del i insamlandet av utredningskritisk information i Operation PowerOFF. På så vis har svensk polis bidragit till att amerikanska myndigheter kunnat identifiera och åtala hackare från den sudanesiska cyberkriminella grupperingen Anonymous Sudan samt till att ta ned delar av deras infrastruktur.

Gruppen tros ligga bakom över 35 000 attacker under ett års tid som totalt orsakat skador för över hundra miljoner kronor bara i USA, och har attackerat myndigheter och känslig infrastruktur runt om i världen. Bland de drabbade finns till exempel FBI och det amerikanska försvarsdepartementet.

I Sverige har Anonymous Sudan uppmärksammats det senaste åren bland annat för sina omfattande överbelastningsattacker riktade mot flertalet svenska branscher, exempelvis mot flygindustrin och den finansiella sektorn.

Servrar har stängts ner

I den internationella operationen har flera tillslag gjorts för att stänga ned Anonymous Sudans infrastruktur, bland annat servrar och konton med källkod för de digitala verktyg som använts vid cyberattackerna.

– Informationen som vi bidragit med har varit betydelsefull för att kunna agera mot detta kriminella nätverk. Det är glädjande att se kraften i det internationella samarbetet där små pusselbitar från olika delar av världen till slut kan resultera i kraftfulla åtgärder mot cyberkriminella var de än befinner sig i världen. En polisanmälan i Sverige kan alltså resultera i åtgärder på en helt annan plats. Därför är det viktigt att svenska företag och organisationer fortsätter att polisanmäla dataintrång och andra attacker, säger Björn Eriksson, chef för komplexa cyberbrott vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.