Sök

Sveriges hittills största miljöbrottsutredning

Det svenska företaget Think Pink är sedan 2020 misstänkta för grovt miljöbrott.

2016 var två poliser i Värmland ute på ett rutinuppdrag. Uppdraget skulle snabbt leda in på något annat. På platsen de kallades till upptäcktes nämligen 600 ton farligt avfall.

Parallellt har Polismyndigheten bedrivit en omfattande förundersökning under arbetsnamnet ”ärende Rosa”. Förundersökningen är på 48 000 sidor och ska nu behandlas i rättegången som inleds på tisdag. Elva personer står åtalade för grovt miljöbrott.

Think Pink hyrde anläggningar för sopsortering, men avfallet sorterades aldrig. Istället maldes det ner och lades på högar. I vissa fall grävdes det rakt ner i marken. Det handlar totalt om hundratusentals ton giftigt avfall.

Den misstänkta brottsligheten har varit utspridd till 21 platser runt om i Sverige och har utretts i fem olika polisregioner. Ett 20-tal utredare i Bergslagen, Mitt, Öst, Väst och Stockholm har arbetat med ärendet. Förundersökningen har stöttats med omfattande analyser vid nationellt forensiskt centrum (NFC) och specialister från nationella operativa avdelningen (Noa).

 I det här ärendet har vi använt oss av polismyndighetens samlade förmåga och haft resurs från flera olika regioner, nationella operativa avdelningen (NOA) och nationellt forensiskt centrum (NFC), säger Josefine Larsson, som är chef för miljöbrottsgruppen i polisregion Bergslagen. Det har varit en framgångsfaktor för att kunna kartlägga ett avancerat brottsupplägg som i det här fallet också haft stor geografisk spridning.

För att säkra bevis har polisen bland annat:

  • Genom flygövervakning kartlagt de olika platserna där sopor har dumpats
  • Genomfört en stor mängd analyser för att se hur dumpningen har påverkat miljön
  • Utfört ett omfattande arbete med husrannsakningar och brottsplatsundersökningar på aktuella platser runt om i landet
  • Gjort närmare 300 olika beslag
  • Tömt och analyserat hundratals olika IT-lagringsmedia, såsom mobiltelefoner, datorer och Ipads
  • Hållit flera hundra förhör.

Rättegången väntas avslutas först i maj 2025.