Sök

Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag

En gruppbild på samverkansrådet. Foto.

Bakre raden: Henrik Jonsson Kustbevakningen, Peter Ynvge Kriminalvården, Thomas Hagman Arbetsförmedlingen, Fredrik Rosengren Kronofogdemyndigheten, Nils Öberg Försäkringskassan, Per Eleblad Utbetalningsmyndigheten, Rikard Jermsten Ekobrottsmyndigheten, Johan Norrman Tullverket. Främre raden: Maria Mindhammar Migrationsverket, Anna Petterson Westerberg, Pensionsmyndigheten, Carolina Lindholm statssekreterare Finansdepartementet, Charlotte Kugelberg statssekreterare Justitiedepartementet, Petra Lundh Polismyndigheten, Katrin Westling Palm Skatteverket, Katarina Johansson Welin Åklagarmyndigheten, Charlotte von Essen Säkerhetspolisen.

De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.

Likt föregående år har ett stort fokus riktats mot de mest våldsdrivande aktörerna i de kriminella nätverken. En viktig prioritering är att komma åt den kriminella ekonomin, där de kriminella hanterar brottsvinsterna med hjälp av bland annat företag, falska inkomstuppgifter, penningtvätt och olaglig kontantutförsel.

Höga operativa utfall under 2024

Utfallet i det operativa arbetet var under 2024 på en fortsatt hög nivå. Beloppen för återkrav och besparing för felaktigt utbetalda bidrag, stöd och pensioner från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Arbetsförmedlingen var de högsta hittills i satsningen. Beloppet ökade från 159 till 324 miljoner kronor mellan 2023 och 2024. 

Lagföring av grovt kriminella aktörer är en fortsatt viktig målsättning i satsningen. Den fängelsetid som utdömdes i tingsrättsdomar under 2024 var 525 år.  Utfallet var i linje med den högre nivå för fängelsetid som etablerats i satsningen under de senaste tre åren. 

Fortsatt utveckling av arbetet

Viktiga steg har även tagits för att vidareutveckla myndighetssamarbetet. Inriktningen är att arbeta med ett bredare brottsförebyggande perspektiv för att begränsa den organiserade brottslighetens totala handlingsutrymme. Grunden är ett arbete riktat mot hela problemområden med repressiva, administrativa och brottsförebyggande åtgärder. Utvecklingsarbetet fortsätter under 2025.

Den myndighetsgemensamma satsningen har även utökats under det senaste året. Under 2024 tillkom Utbetalningsmyndigheten som samverkansmyndighet och Livsmedelsverket som nätverksmyndighet. Pensionsmyndigheten blev från den 1 januari 2025 satsningens 14:e samverkansmyndighet.

Årsrapport organiserad brottslighet 2024 (pdf, 7 MB)

Myndigheter i samverkan mot organiserad brottslighet

Sedan 2009 samverkar statliga myndigheter med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en satsning mot den organiserade brottsligheten. Arbetet sker på uppdrag av regeringen. 

De 14 myndigheter som deltar i satsningen är Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogden, Kustbevakningen, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten (from 2025), Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket, Utbetalningsmyndigheten och Åklagarmyndigheten. 

Tolv nätverksmyndigheter deltar också i satsningen genom informationsutbyte, strategisk samverkan och medverkan i vissa operativa insatser.

Myndighetsgemensam satsning mot organiserad brottslighet