Sök

Stort intresse för att jobba på RLC

Bild 1/2
Panelen från RLC som höll i infoträffen står uppradade. Foto.
Panelen som höll i infoträffen, från vänster: Linnea Ahlfont, gruppchef RLC polisregion Mitt; Albin Jonsson, RLC-operatör polisregion Öst; Gustav Loft, RLC-operatör polisregion Väst; Ellinor Ahola Eriksson, RLC-operatör polisregion Stockholm och Isac Nygren, RLC-operatör polisregion Mitt.
Bild 2/2
Caroline Viklund, gruppchef RLC polisregion Väst.
Caroline Viklund, gruppchef RLC polisregion Väst.

Nyligen höll polisen en digital informationsträff om hur det är att jobba som operatör på polisens regionledningscentral, RLC. Intresset var stort – många är nyfikna på rollen.

Det var över 3000 personer anmälda till polisens digitala informationsträff den 14 januari om hur det är att jobba som operatör på regionledningscentralen, RLC. Infoträffen hölls av RLC-operatörer och modererades av Linnea Ahlfont, gruppchef RLC i polisregion Mitt. Alla som var uppkopplade fick chansen att ställa frågor kring yrket via en chatt.

– Många vet till exempel inte om att man kan jobba som RLC-operatör utan att vara polis, säger Caroline Viklund, gruppchef RLC polisregion Väst, som var med och planerade infoträffen.

Rollen som RLC-operatör

Som RLC-operatör tar du emot samtal som kommer in via 112. Du har den första kontakten med medborgare som ringer in, som kan ha utsatts för brott eller bevittnat brott. Du leder också polispatrullerna till olika uppdrag och hämtar in och ger dem den information som krävs för att de ska kunna lösa sitt uppdrag på bästa sätt.

En fråga som återkommer är hur man klarar av alla samtal och hur man vet vad man ska säga.

– Du får en gedigen utbildning, steg för steg till att klara av att ta emot samtal. Du bygger upp den teoretiska kunskapen först och sedan får du träna på att ta samtal med stöd av handledare i den skarpa driften, säger Caroline Viklund.

Stöd under utbildningen och i arbetet

Utbildningslängden ligger på 17 till 23 veckor. Det ser lite olika ut beroende på till vilken region man söker på grund av olika upplägg.

Även efter utbildningen finns stöd i arbetet av både arbetsledare och andra kollegor. Man får räkna med att det tar ett år att bli varm i kläderna – det är mängdträning som krävs och ett intresse att vilja lära sig och vara nyfiken.

– Det är bara att fråga när du undrar över något! Hos oss på RLC är det prestigelöst och vi gör jobbet tillsammans, säger Caroline Viklund.

Målet med träffen

Målet med infoträffen var att ge en så bra bild som möjligt av verksamheten och att tydliggöra operatörsrollen för att ge både verksamheten och de som söker bra förutsättningar.

Vilka tycker du ska söka?

– Vår verksamhet är mer utmanande och komplicerad än vad många tror när de söker, och den passar inte alla. Men vi tittar mycket på de personliga egenskaperna och vilka erfarenheter man bär med sig för att kunna ta sig an operatörsrollen och möta människor i kris, säger Caroline Viklund.

Rekryteringen till RLC pågår just nu i flera regioner. Läs mer och se den inspelade informationsträffen på sidan Operatör på regionledningscentralen.