Sök Mina sidor

Analys av mord ska stärka polisens arbete mot våld i nära relation

Polisen drar lärdomar av tidigare mord i nära relation för att utveckla det brottsförebyggande arbetet mot mäns dödliga våld mot kvinnor.

Inom polisen pågår ett omfattande utvecklingsarbete för att stärka polisens förebyggande arbete mot mäns grova och dödliga våld mot kvinnor. Som en del i det arbetet har polisen analyserat 17 mord i nära relation.

– Syftet har varit att dra lärdomar av tidigare brister för att öka kunskapen och utveckla våra arbetssätt. Vi är fast beslutna att göra allt vi kan för att stoppa det grova och dödliga våldet mot kvinnor. Det kräver förändring, både inom polisen och i hela samhället, säger Jale Poljarevius, chef för operation Beta.

Brister kända sedan tidigare

Flera observationer känns igen från Socialstyrelsens dödsfallsutredningar. Det handlar exempelvis om bristande informationsdelning mellan myndigheter, otillräcklig riskbedömning och att polisanmälan inte alltid tas upp, vilket kan bero på låg kunskap inom delar av polisen.

– Det finns många kompetenta polisanställda, men lägstanivån måste höjas. Alla som möter våldsutsatta måste ha kunskap för att identifiera riskfaktorer för dödligt våld, men också om sårbarhetsfaktorer hos den våldsutsatta som kan försvåra medverkan. Det ställer krav på polisens bemötande och offensiva utredningsåtgärder, säger Erika Gyllenswärd, verksamhetsutvecklare på Noa.

Rapporten lyfter också att framtagna arbetssätt inte alltid följs, att polisanställda behöver bli bättre på att dela information med socialtjänsten och att tvångsmedel kan användas i större utsträckning.

– Det handlar också om en intern kultur och attityder hos en del polisanställda som utgör hinder för ett offensivt polisarbete. Skiftet till fokus på våldsutövarna, att kartlägga dem och sätta in operativa åtgärder, bidrar till en kulturförflyttning. Men det här gäller hela samhället, säger Jale Poljarevius.

Tre tydliga framgångsfaktorer

Tydliga framgångsfaktorer som identifieras är dels tidiga frihetsberövanden och bra inledande förhör med målsäganden, dels att målsäganden får ett målsägandebiträde förordnat i ett tidigt skede av utredningen.

– Tidiga frihetsberövanden och att man utnyttjar den tid som lagstiftningen tillåter minskar risken för fortsatt våld och ger förutsättningar för en stabil utredning. Ett snabbt förordnande av målsägandebiträde ger den våldsutsatta stöd genom hela processen, vilket ökar sannolikheten för fortsatt medverkan, säger Jale Poljarevius.

Han fortsätter:

– Men ett bra förhör som filmas direkt på brottsplatsen kan vara avgörande. Vi vet att det är jobbigt för våldsutsatta att medverka i en förundersökning mot en nära anhörig.

Utveckling pågår

Parallellt med analysen har polisen utvecklat det förebyggande arbetet genom kartläggning och operativa åtgärder riktat mot högriskindivider. Samtidigt vidareutvecklas de nationella metodstöd och checklistor som används vid våld i nära relation. Det sker i dialog med Åklagarmyndigheten för att få mer robusta utredningar som ska öka lagföringen. Att framtagna arbetssätt följs är också en tydlig framgångsfaktor. Polisen utvecklar också en rad kompetenshöjande insatser för att öka kunskapen hos polisanställda, bland annat brottsutredarprogrammet.

Mycket arbete görs i polisregionerna.

– Analyshubbens arbete har tydliggjort att mycket internt utvecklingsarbete återstår. Men operation Beta har bidragit på ett mycket positivt sätt det senaste året i att öka kunskaperna kring risk- och sårbarhetsfaktorer och kunskapen generellt inom ämnesområdet. Men framför allt skapat större möjligheter att kunna jobba mer förebyggande och mer tillsammans med brott i nära relation. Inom polisregion Syd har mycket kraft lagts på förbättrad samverkan där bland annat strategisk samverkan med psykiatrin påbörjats, säger Fredrik Liljeroos, operativt ansvarig Beta-chef i polisregion Syd.

– Operation Beta har både bidragit till att vi inom polisregion Mitt har flyttat fram positionerna internt och blivit mer offensiva i det brottsförebyggande arbetet, och till att vi har fått bättre samverkan med andra samhällsaktörer i samtliga lokalpolisområden. När det gäller de här brotten, som ofta sker bakom stängda dörrar, måste flera samhällsaktörer gå samman i brottsbekämpningen. Inom polisregion Mitt har vi exempelvis tagit fram en vision tillsammans med Åklagarområde Mitt, säger Catarina Bowall, operativt ansvarig Beta-chef i polisregion Mitt.

Förslag på nya verktyg

Rapporten innehåller även förslag för hur polisen och rättsväsendet kan flytta fram positionerna inom brottsområdet:

  • Metod för snabbare lagföring vid brott i nära relation.
  • Samverkanshus för våldsutsatta, likt barnahus men för vuxna.
  • Straffskärpningsregel för våld som sker i hemmet, som ska vara en trygg plats.
  • Ny brottskod för mord i parrelation.

Relaterat innehåll: Polisens arbete med särskilt utsatta brottsoffer