Sök
Stäng Meny

Polisen och Luleå kommun förlänger samarbetsavtalet

Bild 1/2
Bild på Luleå kommuns vice ordförande för kommunstyrelsen Fredrik Hansson (S), lokalpolisområdeschef Petra Hinterthaner och kommundirektör Anna Lindh Wikblad som skriver under samverkansöverenskommelsen.
Luleå kommuns vice ordförande för kommunstyrelsen Fredrik Hansson (S), lokalpolisområdeschef Petra Hinterthaner och kommundirektör Anna Lindh Wikblad skrev under samverkansöverenskommelsen. Bild: Luleå kommun.
Bild 1/2
Inzoomad bild på lokalpolisområdeschef Petra Hinterthaner och Luleå kommuns vice ordförande för kommunstyrelsen Fredrik Hansson som skakar hand.
Samverkan med Polisen är en mycket viktig del av det arbetet säger Luleå kommuns vice ordförande för kommunstyrelsen Fredrik Hansson. Bild: Luleå kommun.

Förra veckan kommunicerade Luleå kommun och polisen ut att samverkansöverenskommelsen parterna emellan förnyas med tre år.

Det var under onsdagen den 13 mars som lokalpolisområdeschef Petra Hinterthaner träffade Luleå kommuns vice ordförande för kommunstyrelsen Fredrik Hansson (S) och kommundirektör Anna Lindh Wikblad för att skriva under en förnyelse av samverkansöverenskommelsen som nu sträcker sig fram till 2027. Syftet med överenskommelsen är att stärka samarbetet mellan polisen och kommunen genom ett strukturerat, långsiktigt och uthålligt arbete med bland annat dialog, förtroende och ansvarstagande i fokus.

– Vi är en av Sveriges tryggaste kommuner, enligt den senaste mätningen, men vi jobbar alltid för att bli ännu tryggare. Samverkan med polisen är en mycket viktig del av det arbetet, säger Fredrik Hansson till Luleå kommun.

Mål med samarbetet

Det stora och övergripande målet är att möta utmaningarna med samhällsomställningen, öka tryggheten och minska brottsligheten. Delmålen är fem stycken:

  • Förebygga och bekämpa organiserad brottslighet i lokalsamhället
  • Utveckla samverkan med civilsamhället och näringslivet
  • Arbeta systematiskt och kunskapsbaserat
  • Stärka den situationella preventionen
  • Bygga broar mellan den situationella och sociala preventionen

Höga krav

Hinterthaner från polisen betonar att samarbetet mellan kommunen och polisen är viktigt, speciellt i dessa tider med alla satsningar i Luleå:

– Vi har alltid värnat om samarbetet och sett det som en självklarhet. Men nu när Luleå står inför flera nya, spännande och utmanade satsningar som stad är det än viktigare för att tillsammans åstadkomma mer än vad den ena parten kan åstadkomma ensam säger hon och fortsätter:

– För det ställer inte bara höga krav på kommunen utan också på polisen då vi sett rent historiskt och i närtid att det kommer många polisära utmaningar med samhällsomställningar likt detta. Då behöver vi ha ett tätt, strukturerat och bra samarbete.

Polisen och Luleå kommuns samverkansöverenskommelse 2024-2027 i PDF (pdf, 3 MB)