Sök

Fler föräldrar behövs ute på stan

Under flera år har uppstartsveckan för gymnasieelever varit stökig, nu vädjar polisen om att fler föräldrar tar ansvar för sina barn och blir synliga vuxna på stan.

När gymnasieskolorna startar i höst välkomnas de nya eleverna till skolorna under vecka 35 med en uppstartsvecka fylld av lära-känna-aktiviteter. Aktiviteterna arrangeras av skolorna på dagtid, men under kvällstid är det eleverna själva som tar initiativ och fortsätter med diverse aktiviteter som tenderar att spåra ur.

För att minska mängden av fylla, sexuella trakasserier, förnedrande utmaningar, brott och skadegörelse så vädjar vi på polisen om att fler föräldrar tar ansvar för sina barn och blir synliga vuxna på stan.

– Under tidigare år har vi knappt mött några föräldrar ute på stan, vi hoppas att vi kan se en ändring på det i år. Vi vill att första tiden på gymnasiet blir bra med fina minnen, säger Tonny Karlsson på polisen i Norrköping.  

– Var nyfiken och visa att du bryr dig om ungdomarna, ställ frågor och krav. Var ska de vara? Vem de ska träffa? Bestäm en tid då ditt barn ska vara hemma och se till att du finns tillgänglig om något ändå skulle hända, säger Michaela Lingeby på polisen i Linköping.

Läs mer om vad du som vårdnadshavare kan tänka på om du har ett barn som ska börja gymnasiet: Trygg uppstart

Media 

Journalister som önskar intervju med polis som arbetar med uppstartsveckan i Linköping eller Norrköping kontakta oss genom att mejla media.ost@polisen.se