Sök
Stäng Meny

Expojkvän döms för våldtäkt sex år efter brottet

En 23-årig man döms för våldtäkt på sin tidigare flickvän sex år efter händelsen. Genom trovärdig redogörelse av både brottsoffer och vittnen samt dagboksanteckningar döms expojkvännen för våldtäkt.

Hösten 2023 dömdes en man till villkorlig dom för en våldtäkt på sin tidigare flickvän. I domen framkommer att expojkvännen våldtog målsägande i hennes bostad. Både målsägande och expojkvän var under 18 år när brottet begicks. Våldtäkten skedde år 2017 och målsägande anmälde brottet under år 2022.

– Målsägande valde att anmäla våldtäkten flera år efter händelsen på grund av rädsla för expojkvännen. Man kan anmäla brott efter flera år och just våldtäkter kan anmälas upp till 10 år efter händelsen. Även om det alltid är att föredra att anmäla ett brott så fort som möjligt, säger Magnus Kjellberg polisassistent sexualbrottsgruppen i polisområde Stockholm nord.

Bevisningen bestod av en trovärdig redogörelse av händelsen från målsägande och vittnen, målsägandes dagboksanteckningar och målsägandes kontakter med vårdinrättningar.

– Bevisningen ligger i målsägandes berättelse och med detaljer som bekräftar händelsen. Gärningspersonen var 16 år när brottet begicks och sedan tidigare ostraffad. Det känns positivt att domen blev fällande och viktigt för målsägande att få ett avslut, säger Magnus Kjellberg.

Den nu 23-åriga mannen döms för våldtäkt med påföljd villkorlig dom samt till att betala skadestånd på 180 900 kronor till målsägande.