Sök
Stäng Meny

Kort karriär för flyhänt ficktjuv i Stockholm

Polisregion Stockholms brottsamordnare och en snabb identifikation av nationellt forensiskt center fick stopp på ficktjuvens framfart.

Under november fick polisen i lokalpolisområde Skärholmen in många anmälningar om en ficktjuv som var verksam i affärer och köpcentrum längs tunnelbanelinjen och tvärbanan. Ficktjuven riktade in sig på att stjäla mobiltelefoner, från personer i hög ålder och ibland med synliga funktionsvariationer.

Utredarna i lokalpolisområde Skärholmen såg ett samband mellan fickstölderna i området och tog kontakt med regionens brottsamordning. Utredarna fick snabbt tillbaka ett 30-tal ärenden som stämde överens med ficktjuvens tillvägagångssätt.

Identifiering med ansiktsigenkänning

Brottsamordningen gjorde även en karta över platser med tidpunkter där det var troligt att ficktjuven begått brott. I ett flertal ärenden fanns övervakningsbilder på ficktjuven. Bilderna skickades till nationellt forensisk center, NFC som med hjälp av biometri jämför dem med foton i ett signalementsregister.

Inom 24 timmar hade utredarna ett namn på ficktjuven och en adress. Ficktjuven kunde lokaliseras genom spaning och han greps klockan 02.30 en natt i slutet av november.

Det tog en dryg vecka från att ficktjuven var identifierad tills att han var häktad. Mannen är misstänkt för närmare ett 20-tal grova stölder och två rån. Han är inte svensk medborgare. Förundersökning pågår.

Mer information