Sök

Annonsbedragare vill ha varan levererad till en box

De senaste dagarna har anmälningarna ökat till polisen i region Stockholm där bedragare kontaktar säljare på köp- och säljsajter och säger att de vill ha varan levererad till en box.

– Det går aldrig att säga att nu är det det här brottsupplägget som gäller, utan det förändras varje dag, ibland timme för timme. I helgen och i början av veckan finns en ökning av anmälningar där bedragaren vill ha varan till en box och förmedlar en länk som går till en falsk webbplats för ett specifikt företag, säger Towe Hägg, brottsförebyggande samordnare på bedrägerisektionen, för polisen i region Stockholm.

Bedragarnas tillvägagångssätt 

Bedragaren kontaktar säljaren och vill köpa varan som finns utlagd på en köp- och säljsajt. Bedragen talar även om att varan ska levereras till en box och att det kommer komma en länk till säljaren. Men länken leder till en falsk hemsida där säljaren uppmanas att lämna ifrån sig sina kontouppgifter och logga in på BankID, eller med sin bankdosa.

– De flesta av säljarna som blev kontaktade inom Stockholms län anade att inget stämde innan bedragaren fick tillgång till säljarens pengar, säger Towe Hägg. 

Brottsupplägget är inte unikt för Stockholms län utan det finns även anmälningar från andra delar av Sverige.  

Det aktuella företaget är medvetet om att bedragare använder deras företagsnamn, därför har företaget information på sin webbplats gällande säkerhetskontroller som kan genomföras om man misstänker att man är utsatt för ett bedrägeri. 

– Se ditt BankID som en värdehandling i och med att det är nyckeln som låser upp ditt bankkonto. Logga heller inte in på uppmaning av privatpersoner, säger Towe Hägg.

Under 2023 anmäldes 27 141 annonsbedrägerier i Sverige och fram till maj 2024 har det anmälts 10 653 enligt Polismyndighetens nationella bedrägericentrum.

Tips och råd vid näthandel

  • Var vaksam om motparten stressar dig att slutföra affären.
  • Som säljare ska du inte betala en försäkringsavgift till fraktbolag eller sändebud som påstår sig komma och hämta din vara.
  • Kontrollera att pengarna går till den person du varit i kontakt med när du betalar med Swish.
  • Klickar du på en länk – kontrollera att du verkligen hamnar på företagets sida. 

 Näthandel och vilseledande annonser