Sök

Kamerabevakning med drönare i Södertälje

Bild 1/2
Aktuell säkerhetszon Västra Blombacka och Geneta i Södertälje.
Aktuell säkerhetszon Västra Blombacka och Geneta i Södertälje. Bild: Polisen
Bild 1/2
Översiktsbild över den aktuella säkerhetszonen i Södertälje.
Översiktsbild över den aktuella säkerhetszonen i Södertälje. Bild: Polisen

Polisen kan komma att kamerabevaka områden runt Västra Blombacka och delar av Geneta i Södertälje med hjälp av drönare mellan den 6 juli och den 19 juli.

Polismyndigheten har fattat beslut om att drönare kan komma att användas vid kamerabevakning av områden runt Västra Blombacka och Geneta i Södertälje. Polismyndigheten har fattat detta beslut i samband med införandet av säkerhetszoner på dessa platser.

Beslutet gäller från och med lördag den 6 juli till och med lördag 19 juli 2024. Berörda områden framgår av kartbilderna ovan.

Syftet är att förebygga, förhindra och upptäcka brott samt underlätta och möjliggöra utredning och bevisning av inträffade brott.

Kamerabevakning med drönare

  • Drönare, kan även benämnas som UAS eller unmanned aerial system, är polisens system för obemannade flygfarkoster.
  • Polismyndigheten har rätt att under viss tid bedriva kamerabevakning av en plats dit allmänheten har tillträde, om det av särskild anledning finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra sådana brott.
  • Polisen har också rätt att använda filmmaterial i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
  • Läs mer om hur polisen behandlar personuppgifter.