Sök

Så skyddar du dig mot lägenhetsbedrägerier

Antagningsbeskeden till universitet och högskolor har kommit vilket innebär högsäsong för bostadsbedragarna. Polisen vill därför ge några tips för att du inte ska drabbas av bostadsbedrägeri.

Sensommaren och terminsstarten har blivit högsäsong för bostadsbedrägerier. Samtidigt som blivande studenter gör sig redo för att flytta till en ny bostad, rustar bedragarna upp sig för att utnyttja det höga trycket på bostäder som uppstår.

Se till att få en bra terminsstart genom att följa polisens tre tips för att inte drabbas av bostadsbedrägeri.

  1. Kontrollera uthyrarens namn och sök själv fram telefonnumret för att jämföra med annonsen.
  2. Kontrollera med fastighetsägaren att personen som vill hyra ut verkligen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd att hyra ut i andra hand.
  3. Betala inget innan du sett bostaden. Att vilja hyra ut sin lägenhet utan att träffas tyder på bedrägeri. Begär legitimation och kontrakt.

Bostadsbedragarna har olika knep. Ett vanligt tillvägagångssätt är att en lägenhet utannonseras via en webbplats eller sociala medier. Låter det för bra för att vara sant, så är det antagligen det. Ofta har lägenheten en attraktiv adress och en för låg eller rimlig hyra.

Bedragarna kräver vanligen flera månadshyror i förskott eller i deposition. En annons kan se väldigt riktig ut och därför är det viktigt att kontrollera att lägenheten faktiskt existerar.

Mer information

Här får du tips på hur du ska göra för att undvika att bli lurad när du köper, säljer eller svarar på annonser: Bedrägeri vid näthandel och vilseledande annonser