Resultat av trygghetsmätning i Stockholms län och på Gotland 2024
Nära 55 000 boende i Stockholms län och på Gotland har svarat på årets trygghetsmätning. Resultatet visar att den upplevda tryggheten ökar men att det finns stora skillnader mellan kommunerna.
Trygghetsmätningen har sedan 2020 årligen genomförts i samverkan mellan polisen och kommuner i Stockholms län och på Gotland. År 2024 är samtliga kommuner med i undersökningen.
Enkäten innehåller frågor om trygghet, utsatthet för brott samt förtroende för polis och kommun, med fokus på medborgares upplevelse av området där de bor. Resultatet visar att den upplevda tryggheten ökar. Bedrägeri är den enda brottstyp som ökat i årets mätning. Utsattheten för våld, stöld, skadegörelse och hot har minskat.
– Likt andra trygghetsmätningar tyder den här på att brottsligheten blir allt mer digital, den vanligaste formen av bedrägeri uppges vara på nätet. Det innebär att utsattheten för brott sker över kommungränserna, det behöver vi ha med oss i det gemensamma brottsförebyggande arbetet, säger Patrick Widell, brottsförebyggande samordnare i polisregion Stockholm.
Bild av hur invånarna upplever tryggheten
Förutom trygghetsundersökningen arbetar polisen i Stockholm med medborgardialoger och medborgarmöten. Tillsammans ger detta en bild av hur invånarna upplever tryggheten och vad polisen och kommunerna behöver göra samt om genomförda insatser ger effekt.
– Den här trygghetsmätningen kan brytas ner på lokal nivå för att följa utvecklingen i specifika områden. Ett exempel på det är ett område i Järfälla kommun där polisen och kommunen tillsammans arbetat aktivt för att öka tryggheten, med bland annat platssamverkan, trygghetsvandringar och områdesträffar. Årets trygghetsmätning visar en stor ökning i andelen som upplever att polisen och kommunen bryr sig om problem i det området, säger Patrick Widell.
Syftet med trygghetsmätningen är att få ett underlag till polisens och kommuners gemensamma lägesbilder. Resultatet ligger till grund för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i samverkan.
– Mätningen visar att tryggheten ökar, men att det är stora skillnader i olika områden. Den visar också att färre personer undviker områden på grund av oro för att utsättas för brott. Det tillsammans med att antalet öppna drogscener minskar tyder på att det gemensamma arbetet för att minska antalet otrygga och brottsutsatta platser går åt rätt håll, säger Patrick Widell.
Fakta om trygghetsmätningen
- Polisen har tillsammans med samtliga kommuner i Stockholms län och på Gotland genomfört en trygghetsmätning under våren 2024.
- Det är fjärde gången mätningen genomförs i alla polisregionens lokalpolisområden. 2022 genomfördes mätningen i två lokalpolisområden, Järva och Huddinge.
- Enkäten har skickats till cirka 125 000 slumpvis utvalda personer i åldrarna 16–85, folkbokförda i Stockholms län och på Gotland.
- Det första utskicket gjordes i slutet av mars och insamlingen avslutades i början av augusti 2024.
- Enkäten besvarades av 54 997 personer, svarsfrekvensen uppgick till 44,1 procent. I områden med tidigare låg svarsfrekvens har fler enkäter skickats, för att säkerställa tillräckliga data.
- Andelen som uppger att de känner sig mycket eller ganska otrygga om de rör sig ute i det egna bostadsområdet kvällstid har minskat. Från 25,6 procent 2020 till 20,5 procent 2024, en minskning med 5,1 procentenheter.
- Fler kvinnor än män uppger att de upplever otrygghet, 26,7 procent kvinnor och 14,3 procent män.
- En uppdelning på ålder visar att yngre (16–19 år och 20–29 år) uppger en högre otrygghet än andra grupper. Samtidigt är de äldsta i undersökningen (65–85 år) den grupp där flest uppger att de inte alls går ut ensam på kvällen av oro för att utsättas för brott.
- Andelen som svara att de undviker platser på grund av oro för att utsättas för brott har minskat, från 41,9 procent 2021 till 36,4 procent 2024.
- Andelen som uppgett att de utsatts för våld, stöld, skadegörelse och hot har minskat.
- Svarande som uppgett att de utsatts för bedrägeri har ökat från 5,2 procent 2020 till 6 procent 2024. Mellan 2023 till 2024 ökade andelen utsatta med 0,4 procentenheter.
- Av de som utsatts för bedrägeri har flest uppgett att det skedde på internet.
- Andelen som anser att polisen bryr sig om problem i området uppgår 2024 till 56,7 procent, vilket är en ökning från 2020 då 54,7 procent uppgav att polisen bryr sig om problem.
- Uppfattningen om att polisen bryr sig om problem i området varierar mellan kommunerna. Män svarar i högre grad än kvinnor att polisen bryr sig, de som angett annat kön redovisar ett lägre förtroende.
- Anmälningsbenägenheten fortsätter att minska. År 2020 svarade 12,4 procent att de anmält minst ett av de brott de blivit utsatta för, jämfört med 9,3 procent 2024.
- Andelen som anser att kommunen bryr sig om problem i området uppgår 2024 till 46,5 procent. Vilket är en nedgång från 47,1 procent 2020, men en förbättring jämfört med 2023 års nivå på 45,5 procent.