Sök Mina sidor

Man döms till fängelse för grov våldtäkt

I september 2024 utsattes en kvinna för en våldtäkt i Solna av en man som hon tidigare haft en relation med. Nu döms mannen av hovrätten till fängelse i sex år och sex månader för bland annat grov våldtäkt, olaga frihetsberövande och misshandel.

Det var i september 2024 som en kvinna kom hem till sin lägenhet i Solna efter att ha varit ute med en vän. När hon låste upp lägenhetsdörren kom en man ner för trappan och trängde sig in i lägenheten. Mannen var en man som kvinnan tidigare haft en relation med. Mannen tog kvinnans mobil och nycklar och låste dörren med nyckeln så att hon inte kom ut. Efter att mannen gick igenom kvinnans telefon utsatte han henne i flera timmar för våldtäkter, våld, hot, kränkningar och förnedringar.

Dagen efter händelsen var mannen kvar i lägenheten och hotade med att ta livet av sig om kvinnan polisanmälde händelsen. Mannen hade fortfarande kvinnans nycklar och mobil. Hon fick ibland mobilen för att svara på sms när anhöriga blev oroliga och lyckades då ta bilder på skadorna. Kvinnan insåg senare att hon även hade sin jobbmobil hemma och spelade då in samtal som hon hade med mannen. Detta kom att bli stark bevisning mot mannen. 

En månad efter händelsen väljer kvinnan att polisanmäla.

Hovrättens domslut

– Domen är principiellt viktig för denna typ av grovt brott, det vill säga våldtäkt inom en relation, eftersom det sällan är någon som blir dömd för detta. I detta fall kunde mobiler tömmas och där hittades bland annat filmer, bilder, konversationer och ljudinspelningar som styrker det målsägaren berättade i förhör, säger Susanne Weiner, utredare brott i nära relation i polisområde Stockholm nord.

Mannen häktades och dömdes i tingsrätten för grov våldtäkt, misshandel, människorov, olaga hot, ringa narkotika och övergrepp i rättssak till sju år och sex månaders fängelse, utvisning samt skadestånd. Hovrätten fastställde större delar av tingsrättens dom men ansåg att man inte kunde konstatera när ytterdörren låstes, därmed ändras tingsrättens dom från människorov till olaga frihetsberövande. Straffet ändrades till sex år och sex månaders fängelse samt att han ska betala 420 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

– Vi hoppades på att tingsrättens dom skulle fastställas helt men vi är samtidigt nöjda med resultatet. Vi är glada att målsägande kände sig trygg med oss och kunde berätta vad hon blivit utsatt för. Vi arbetar alltid med att de utsatta som kommer till oss ska känna sig trygga, säger Frida Erkes Jansson, utredare brott i nära relation i polisområde Stockholm nord. 

Brott i nära relation

Blir du utsatt för våld eller hot av någon som står dig nära? Det kan vara en partner, förälder eller ett syskon. Det är vanligt att tveka till att göra en polisanmälan när man är utsatt för våld av en närstående. Om du utsatt är viktigt att du får det stöd du behöver för att våga anmäla det som hänt. Du kan läsa mer om polisens arbete med brott i nära relation i länkarna nedan.

Brott i nära relation

Våld är inte en privatsak

Du som utövar våld

Du som utövar våld – vi ser dig. Du behöver bryta ditt våldsamma beteende. Ansvaret för att våldet ska sluta ligger alltid hos den som utövar det.

Att utsätta någon för våld är ett brott