Sök

Valborg/siste april i Lund: Fira tryggt!

Bild 1/2
Valborgsfirande i Stadsparken i Lund
Bild 1/2
Karta över område där polistillstånd krävs för ambulerande försäljning
Område där polistillstånd krävs för ambulerande försäljning

Trygghet och säkerhet, alkohol och narkotika är polisens främsta fokusområden under valborg/siste april i Lund.

Våren är här och valborg står för dörren. Under denna dag är det viktigt att allt firande sker tryggt och att ingen kommer till skada eller utsätts för brott. Många unga dricker alkohol under valborg, en del kanske för första gången, vilket i sig innebär ökade risker. Om du är förälder till en tonåring, ta gärna del av våra tips och råd kring unga och alkohol!

Stadsparken i Lund brukar vara en samlingspunkt, framför allt bland studenter och unga. Ingen officiell arrangör finns, men polisen och många andra aktörer har tillsammans förberett sig för att dagen ska avlöpa så säkert och tryggt som möjligt för alla. 

-Vårt övergripande mål med insatsen denna dag är att människor ska känna sig trygga och säkra under den tid de befinner sig i Lund. Vi arbetar brottsförebyggande och trygghetsskapande för att förhindra ordningsstörningar och förebygga brott. Vi har en god polisär resurs med fokus på ordningshållning och förmåga till snabb respons, och en god samverkan med kommunen och övriga aktörer som också är på plats under dagen. Vi uppmanar alla till att ta stort eget ansvar, då det brukar blir trångt med många personer på liten yta i Stadsparken, säger tf lokalpolisområdeschef Ulrika Olsson.

Extra många poliser tjänstgör denna dag, liksom ett stort antal polisvolontärer. Flygförbud råder, vilket bland annat innebär att varken flygplan, helikopter eller drönare flyga över Lund. Undantagna är polisens egna luftfarkoster. Läs mer här om flygförbud och kamerabevakning i Lund den 30 april.

- Ett av våra fokus är att i samverkan med andra aktörer verka för att minska alkoholkonsumtionen samt tillgången på alkohol och narkotika. För unga under 20 år kommer vi att ta alkoholen i beslag, och är man under 18 kontaktar vi även vårdnadshavare. Vi kommer även att arbeta aktivt mot både användning och försäljning av narkotika, säger Ulrika Olsson.

Förutom brott mot alkohollagen brukar anmälningar om tillgreppsbrott (fickstölder och andra stölder) samt förlorat gods vara vanligast förekommande under valborg. Det finns alltså all anledning att ta väl vara på sina tillhörigheter. Området där det krävs polistillstånd för ambulerande försäljning har i år utökats av Lunds kommun. (Se karta i bildspelet ovan.)

Det här är polisens viktigaste budskap inför valborgsfirandet i Stadsparken:

  • Vi finns där för allas trygghet och säkerhet
  • Behöver du hjälp – kontakta oss!
  • Håll ordning på din plånbok och övriga tillhörigheter. Förvara inte plånbok, nycklar, legitimation och/eller kontokort tillsammans.
  • Vi kommer att verka för att minska alkoholkonsumtionen och tillgängligheten av alkohol för ungdomar.
  • Vi häller ut alkohol för ungdomar under 20 år. Under 18 kontaktas vårdnadshavare.
  • Vi arbetar mot användning och försäljning av narkotika.
  • Polistillstånd krävs för ambulerande försäljning i parken och området runt omkring (se karta). 

Läs mer om valborg/siste april i Lund på Lunds kommuns hemsida!